Skip to main content
Please wait...

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo: Usvojen Budžet za 2016. godinu od 696.292.200 KM

lamija.bojadzic (29, Dec 2015)

U skladu sa budžetskim kalendarom, Skupština Kantona Sarajevo donijela je danas Budžet Kantona Sarajevo za 2016. godinu u iznosu 696.292.200 KM. U odnosu na njegov Nacrt, Budžet je veći za nešto više od pet miliona KM, od čega će, kako je danas istaknuto, najveći dio biti usmjeren u opremanje policije, u nabavku stanova za boračku populaciju. Nepokriveni akumulirani deficit prethodnih godina u iznosu  49.337.700 KM biće pokriven planiranim suficitom u 2017. i 2018. godini.

Skupština je usvojila danas i Zakon o unutrašnjim poslovima KS  kojim se utvrđuju unutrašnji poslovi iz nadležnosti KS, nadležnost organizacija i rukovođenje Ministarstvom unutrašnjih poslova KS, kao i Upravom policije kao policijskim organom Kantona. Njime se uređuju i imenovanje, sastav i funkcioniranje Nezavisnog odbora, kao i Odbora za žalbe javnosti, disciplinska odgovornost policijskog komesara, stručno obrazovanje, usavršavanje i nagrade uposlenika, međusobni odnosi Ministarstva sa drugim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i policijskim organima u BiH te druga značajna pitanja vezana za rad i funkcioniranje MUP-a KS.

Skupština je utvrdila Prednacrt zakona o uvođenju posebnih muzejskih zona zaštite, korištenja i obnove kulturne baštine i organizacije saobraćaja na lokalnim cestama na području Kantona Sarajevo i uputila ga u javnu raspravu.

Danas su usvojene Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za 2015. godinu, kao i Odluka o privremenom finansiranju ovog Zavoda za prva tri mjeseca naredne godine.

Program rada sa finansijskim planom za 2016. godinu Službe za zapošljavanje KS prihvatila je Skupština KS koja je danas i imenovala vršioce dužnosti na funkcije predsjednika i članova skupština javnih i kantonalnih komunalnih preduzeća na period do tri mjeseca, do konačnog imenovanja na ove pozicije.