Skip to main content
Please wait...

Predsjedateljica Ana Babić i ministar Muharem Fišo: Unaprijediti zakonsku regulativu i realizaciju prava boračke populacije

mediha.zugic (12, Jan 2016)

Predsjedateljicu Skupštine Kantona Sarajevo Anu Babić sa problemima i statusom boračke populacije u Kantonu Sarajevo upoznao je danas ministar za boračka pitanja Muharem Fišo.

Zajednički je stav da je neophodno unaprijediti postojeću zakonsku regulativu koja tretira prava ove populacije, ali i osigurati da se ta prava realiziraju kroz nadležne institucije, a posebno kada su u pitanju zapošljavanje boraca i upis njihove djece u visokoškolske ustanove.

„Namjera nam je da u saradnji sa članovima nadležnih skupštinskih komisija sagledamo kompletno stanje u oblasti primjene  Zakona o dopunskim pravima boraca/branitelja KS  i ponudimo najbolja zakonska rješenja koja će unaprijediti život ove populacije. Sutrašnja posjeta federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića Kantonu Sarajevo biće prilika da se razgovara o projektima zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije. Teme sastanka, kojem će prisustvovati i predstavnici kantonalnih boračkih udruženja, će biti i upoznavanje sa radnim verzijama Zakona o pravima demobilisanih boraca i Zakona o boračkim organizacijama, te aktivnosti i ciljevi Fondacije za pravnu pomoć“, objasnio je ministar Fišo.

Istakao je da će boračka udruženja biti aktivni sudionici u kreiranju svih budućih zakonskih rješenja, a s tim ciljem je najavljena i zajednička posjeta predsjedateljice Babić i ministra Fiše ovim udruženjima.

„Kao član ovog zakonodavnog tijela spremna sam se zalagati za donošenje novih, boljih zakonskih rješenja za sve pripadnike boračke populacije u Kantonu Sarajevo, a posebno žena čiju je ulogu i doprinos u odbrani naše domovine od agresije neophodno istaći“, naglasila je u razgovoru predsjedateljica Babić.