Skip to main content
Please wait...

Kantonalna uprava civilne zaštite: Upozorenje pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od sniježnih i kišnih padavina, niskih temperatura i jakog vjetra

azra.djozo (13, Jan 2016)

Kantonalna uprava civilne zaštite uputila je danas Upozorenje pravnim i fizičkim licima u Kantonu Sarajevo za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od sniježnih i kišnih padavina, niskih temperatura i jakog vjetra, zbog činjenice da se u narednom danima očekuje pogoršanje vremenskih prilika u našoj zemlji.

Prema informacijama dostavljenim iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, pogoršanje vremenskih prilika bit će praćeno snježnim i kišnim padavinama, niskim temperaturama i vjetrom. Usljed toga, povećana je i opasnost od izbijanja prirodnih i drugih nesreća, kao što su poplave i klizišta.  

Sva pravna i fizička lica obavezna su da ODMAH preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od visokog snijega i niskih temperatura, leda i ledenica, poplava, klizišta i jakog vjetra, a što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. To podrazumijeva obavezu pripreme adekvatnih snaga i neophodnih materijalno-tehničkih sredstava.

Iz Uprave naglašavaju da će se na ovaj način stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanje svih subjekata sistema zaštite i spašavanja te izbjeći velike materijalne štete.