Skip to main content
Please wait...

Predsjedateljica Skupštine ugostila akademika Filipovića: “Borba za istinu o Bosni je naša zajednička misija“

lamija.bojadzic (18, Jan 2016)

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić ugostila je danas akademika Muhameda Filipovića, historičara, filozofskog pisca, teoretičara, esejistu i predsjednika Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU).

"Parlament kojim vi predsjedavate smatram institucijom koja vodi brigu o interesima nauke i kulture ne samo onih koji djeluju i rade u Kantonu Sarajevo nego svih institucija koje su bitne za naučni razvoj Bosne i Hercegovine. Tu ističem institucije koje su cjelokupnim svojim programom usmjerene ka promociji interesa istraživanja BiH, Bošnjaka kao njenog najbrojnijeg temeljnog naroda kao i proizvodnje i vrednovanja duhovnih i kulturnih ostvarenja koje znači ukupni duhovni kulturni napredak ove sredine", istakao je akademik Filipović iskazavši posebno zahvalnost predsjedateljici Babić na njenom muzičkom i prosvjetnom angažmanu kao dijelu kulturnog duha grada i države.

Predsjedavajuća Babić je iskazala spremnost da podrži rad Bošnjačke akademije smatrajući da  njeno djelovanje ima posebno mjesto i važnost u definisanju i očuvanju identiteta svih naroda u Bosni i Hercegovini:

"Vaše ideje i napore vidim kao dio naše zajedničke borbe da Bosna i Hercegovina zaokruži i dobije svoju historijsku legitimaciju. Podršku tome ja smatram svojom zadaćom" poručila je predsjedateljica Babić.

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, kako je naglašeno, kao svoj glavni zadatak ima organiziranje svih istraživanja koja se tiču prirode tla, njegovih resursa i potencijala, istinite historije Bosne i u okviru Bosne, bošnjačkog naroda kao i istraživanje političke historije Bosne i umjetničkog stvaranja na njenom tlu.