Skip to main content
Please wait...

Predstavnici Microsofta BiH kod premijera Konakovića: Dobri informatički alati smanjuju troškove i donose nove prihode

lamija.bojadzic (8, Feb 2016)

O trenutnim projektima i mogućnostima šireg djelovanja u Bosni i Hercegovini i Kantonu Sarajevo predstavnici Microsofta BiH upoznali su danas premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića. Među 400 partnera u našoj zemlji, Microsoft sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS realizira "Škole budućnosti" te je prisutan u dijelu informatičkih procesa u zdravstvenom sistemu.Veće korištenje Microsoftovih platformi direktor Omar Krivošija objašnjava kao šansu smanjivanja troškova kao i ostvarivanja novih prihoda u širem javnom sektoru.

"Naša iskustva govore da korištenje samo analitičkih programa npr. u praćenju utroška lijekova u zdravstvenom sistemu daje višestruke mogućnosti unapređenja čitavog sistema", ističe Krivošija.

Upravo informatizacija zdravstvenog sistema, i pored ogromnih finansijskih ulaganja i dugogodišnjih projekata, nije dala očekivane rezultate. Premijer Konaković je naglasio spremnost investiranja u bolja informatička rješenja.

"Naša strategija razvoja definisat će pravce širenja i ovog sektora koji vidimo kao jednu od okosnica budućeg razvoja. Ideja i ponuda do sada nam nije nedostajalo, ali kapaciteti za realizaciju ozbiljnih projekata često se pokažu nedovoljni. Kao svjetski brend  siguran sam da možete biti dio rješavanja za nas nekoliko važnih pitanja", rekao je Konaković te dodao da je dovođenje do kraja informatizacije u zdravstvenom  sektoru jedan od najvažnijih zadataka u uređenju ove oblasti.

Današnji razgovori su bili najava za radne sastanke sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i MUP-om  KS jer dosadašnja dobra iskustva u korištenju stacioniranih radara i kamera u saobraćaju idu u prilog proširenju ovakvih kontrola.