Skip to main content
Please wait...

Sjednica Vlade Kantona Sarajevo: Zatvaranje Kolektivnog centra u Hrasnici-Grade se javni stanovi za interno raseljene porodice

lamija.bojadzic (7, Mar 2016)

U okviru državnog programa "Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja", Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice prihvatila projekt Kantona Sarajevo "Rekonstrukcija objekta kolektivnog centra u Hrasnici, općina Ilidža“.

Navedeni projekt u Bosni i Hercegovini se finansira kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope u ukupnom iznosu od 60 miliona eura, a uslov za kandidovanje i prihvatanje pojedinačnih projekata je da aplikant, u ovom slučaju Kanton Sarajevo, učestvuje u sufinansiranju projekta sa minimalno 20 posto od njegove ukupne vrijednosti, u novcu ili nekretninama.

Predviđeni udjel Kantona u ovom projektu je vlasništvo nad zemljištem i nekretninom u Hrasnici gdje je planirana izgradnja oko 30 stanova, različite kvadrature, a nakon završene rekonstrukcije u ove stanove će useliti sadašnji korisnici smještaja u kolektivnom centru i određeni broj porodica koje koriste neki od vidova alternativnog smještaja na području Kantona. Za vrijeme izvođenja radova na rekonstrukciji, resorno ministarstvo će sadašnjim korisnicima kolektivnog smještaja plaćati troškove stanarine do okončanja izgradnje stanova koji će se koristiti po principu socijalnog stanovanja.

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova KS da za svoje potrebe i radi podizanja stepena operativnosti Uprave policije pokrene procedure javnih nabavki za 140 motornih vozila putem lizinga.

Kako je navedeno iz Sektora za podršku ovog ministarstva, većina sadašnjih vozila je stara preko sedam godina i zbog stalne operativnosti i na stotine hiljada pređenih kilometara potrebna su velika finansijska sredstva za troškove održavanja i njihovu popravku.

Vlada je zatražila od MUP-a da dostavi cjelovitu informaciju o svom sadašnjem voznom parku, njegovim karakteristikama, troškovima održavanja kao i procjenu njegove trenutne vrijednosti. Takođe, zatražena je informacija i o potrebama i strukturi novih vozila što svakako će biti navedeno i u javnom pozivu za njihovu nabavku, a na koji će prije njegove objave, saglasnost dati Vlada Kantona.

Vlada je zadužila Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i Direkciju za puteve Kantona Sarajevo da Ministarstvu saobraćaja dostave orjentacione troškove pripremanja i opremanja gradskog građevinskog zemljišta na dijelu trase saobraćajnice I transverzale te da dostave informaciju o stepenu pripremljenosti projektne dokumentacije za njenu izgradnju.

Od Zavoda je zatraženo da dostavi informaciju o mogućnostima izgradnje zamjenskih stambenih objekata u postupku eksproprijacije na zemljištu na kome je kao nosilac prava raspolaganja upisan Zavod za izgradnju KS prema važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji na lokaciji Šip kao i da dostavi orjentacione podatke o troškovima opremanja takvog zemljišta i troškovima izgradnje zamjenskih stambenih objekata na navedenom lokalitetu.