Skip to main content
Please wait...

Sjednica Vlade Kantona Sarajevo: Kroz jedinstveni registar do integrisanog sistema javnih nabavki

lamija.bojadzic (9, Mar 2016)

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade Kantona Sarajevo bila je cjelovita informacija o broju, vrsti i namjeni komisija i stručniih tijela koja djeluju u okviru svih ministarstava i same Vlade Kantona. U godinu dana rada ove Vlade i nakon jasnih smjernica i odluka o tretiranju pitanja komisija i njihovog plaćanja, napravljene su uštede koje se u pojedinim resorima mjere i stotinama  hiljada maraka.

Vlada Kantona Sarajevo je konstatovala da su mjere reduciranja  rada i plaćanja komisija dale svoje rezultate, ali da još ima prostora za poboljšanja. Vlada je zato ponovila zaključak da rad u svim komisijama u toku radnog vremena neće biti plaćen. Ministri u Vladi dobili su zaduženje da  u narednih sedam dana definišu koje su to komisije i stručna tijela zakonom obavezni formirati i koje su im neophodne za rad. Takve komisije će svoj posao obavljati nakon radnog vremena, biće plaćeni za taj rad, a za njihovo formiranje, uz obrazloženje o svrsi i namjeni, suglasnost će morati dati Vlada Kantona.

Vlada je zadužila  Stručnu službu za zajedničke poslove Kantona Sarajevo da pripremi prijedlog jedinstvenog registra javnih nabavki koji treba da evidentira i na jednom mjestu prikaže javne nabavke u svim javnim kantonalnim  ustanovama, preduzećima i institucijama. Na ovaj način će se dobiti puna informacija šta se i po kojim cijenama nabavlja u javnom sektoru, a što predstavlja prvi korak u stvaranju integrisanog sistema javnih nabavki u kantonalnom javnom sektoru.

Kada jedinstveni registar javnih nabavki bude sačinjen, radi transparentnosti  biće objavljen na web stranici Vlade KS.