Skip to main content
Please wait...

Povodom Dana civilne zaštite dodijeljena priznanja i nagrade pojedincima i kolektivima

mediha.zugic (9, Mar 2016)

Priznanja i nagrade pojedincima i kolektivima koji su dali značajan doprinos u oblasti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća na području Kantona Sarajevo (KS), dodijeljena su danas na sjednici Štaba civilne zaštite KS, upriličenoj povodom Dana civilne zaštite.

Za angažman i pravovremeno poduzete aktivnosti na evakuaciji stanovništva i njihovom zbrinjavanju tokom velikih poplava te aktiviranja klizišta u naselju Svrake 2014. godine, Zlatna značka civilne zaštite dodijeljena je zastupniku u Skupštini KS Muhamedu Kozadri koji je u tom periodu obnašao funkciju v.d premijera Kantona Sarajevo.         

Pismenu pohvalu civilne zaštite dobili su KJKP „Park“ Sarajevo i Crveni križ KS, dok su novčane nagrade dodijeljene dugogodišnjim uposlenicima Kantonalne uprave civilne zaštite KS i članovima Štaba civilne zaštite KS Mehmedu Veliću i Abdulahu Hendi.

Međunarodna organizacija civilne zaštite koja djeluje pri Ujedinjenim nacijama (ICDO) Rezolucijom sa svoje 9. Generalne skupštine u Ženevi 1990. godine, odredila je prvi mart za proslavu Svetskog dana civilne zaštite, jer je 1. marta 1972. godine formirana Međunarodna organizacija civilne zaštite kao međudržavna vladina organizacija. Proglašavanjem ovog datuma za Svjetski dan civilne zaštite, Generalna skupština je željela da se probudi javna svijest o zadacima ove organizacije, a to su zaštita građana, materijalnih dobara i čovjekove okoline.

Načelnik Štaba civilne zaštite KS Mustafa Kovač  naglasio je ovom prilikom  da je i dalje potrebno preduzimati aktivnosti na stvaranju neophodnih uslova za razvoj sistema civilne zaštite na području Kantona Sarajevo, imajući u vidu činjenicu da su prirodne i druge nesreće postale dio naše svakodnevnice.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je pripadnicima civilne zaštite Kantona Sarajevo čestitao ovaj značajni datum  te ih je informisao o aktivnostima koje ova uprava provodi na jačanju sistema zaštite i spašavanja u Federaciji BiH.