Skip to main content
Please wait...

Reagovanje Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS na tekst Novinske agencije Patria

lamija.bojadzic (11, Mar 2016)

Novinska agencija Patria u tekstu pod nazivom „U Sarajevu čak 50 nelegalnih vrtića“ objavila je razgovor sa g-dinom Karimom Hebibom, direktorom Privatne predškolske ustanove „Tvornica radosti“, o radu vrtića u Kantonu Sarajevo.         

S obzirom da se navedena predmetna problematika, između ostalih, nalazi u nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a s ciljem adekvatnog informiranja javnosti, dostavljamo sljedeće mišljenje:

U Registru privatnih predškolskih ustanova, koji se vodi u Ministarstvu, se nalaze 23 registrirane predškolske ustanove, od kojih je jedna javna ustanova (JU „Djeca Sarajeva“), dok su sve ostale privatne predškolske ustanove.

Sve registrirane predškolske ustanove su pod direktnim nadzorom Ministarstva i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Inspektorata rada, zaštite na radu i prosvjetne inspekcije.

Predškolske ustanove koje rade „na crno“, odnosno koje nisu registrirane, predstavljaju veliki problem s apekta pravilnog odgoja djece predškolskog uzrasta, kao i s aspekta sigurnosti boravka djece u prostorima za koje nemamo saznanja da li ispunjavaju pedagoške standarde i normative za predškolski odgoj i obrazovanje.

Međutim, vlasnici ovakvih prostora vrlo često onemogućavaju ulazak inspekcije u takve objekte, uz objašnjenje da se radi o prostorima koji su registrirani kao stambeni, a ne poslovni prostori.

Takođe, važno je napomenuti da jednaku odgovornost snose i roditelji koji svoju djecu svjesno upisuju u neregistrirane predškolske ustanove.

Ministarstvo je na stanovištu da u saradnji sa roditeljima ovo pitanje vrlo brzo može biti riješeno, odnosno direktna komunikacija roditelja sa Ministarstvom bi bila jedini ispravan put, kada je u pitanju sprječavanje rada neregistriranih predškolskih ustanova na području Kantona Sarajevo.

Što se tiče cijene koju plaćaju roditelji za boravak djece u predškolskoj ustanovi, činjenica je da Vlada Kantona Sarajevo subvencionira boravak djece u JU „Djeca Sarajeva“, dok se ne subvencionira boravak djece u privatnim predškolskim ustanovama.  

Međutim, ne dijelimo mišljenje direktora Privatne predškolske ustanove „Tvornica radosti“ koji navodi da bi subvencioniranjem rada privatnih predškolskih ustanova od strane Vlade Kantona Sarajevo, bio izbjegnut rad „na crno“, jer dok postoje polovična zakonska rješenja kada je u pitanju nadzor nad radom  neregistriranih ustanova, postojaće zloupotrebe i nelegalan rad.

Ali, čvrsto smo na stanovištu da je razvijanje svijesti roditelja o neophodnosti boravka djece u isključivo registriranim ustanovama za predškolski odgoj njihove djece jedini pravi  i siguran put sistemskog rješavanja ovog pitanja. 

 

S poštovanjem,

 

                                                                                                                                                                                                      M I N I STAR                                                                                                                                                                                           Prof. dr Elvir Kazazović