Skip to main content
Please wait...

Sarajevski srednjoškolci s ministrom Hasanspahićem o neuređenosti parkova i dječijih igrališta: Ličnim angažmanom, povećanjem kaznenih odredbi te video-nadzorom do očuvanja i zaštite gradskih zelenih površina

azra.djozo (16, Mar 2016)

Istraživanje problematike koja se tiče „neuređenosti parkova i dječijih igrališta sa akcentom na mobilijar i sigurnost djece“ bio je povod današnjoj posjeti ministru komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senadu Hasanspahiću najboljih učenika 3. razreda Srednje ugostiteljsko-turističke škole i njihovog profesora Demokratije i ljudskih prava Sanina Čolića. Kao temu svog istraživanja odabrali su ovaj aktuelni problem iz svoje lokalne zajednice, a sve u okviru pripreme i realizacije Projekta građanin – Ja građanin iz Civitas programa.

„Učenici su nedavno posjetili načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića koji ih je upoznao sa nadležnostima Općine u ovoj oblasti, a intenzivno rade i na prikupljanju potrebnih informacija kroz provođenje raznih vrsta anketa i intervjua, kako bi ovu problematiku sagledali upotpunosti, istražili postojeće mjere javne politike, predložili svoja konkretna rješenja za njeno uspješno rješavanje, izradili akcione planove za njihovu primjenu te ih uputili nadležnim institucijama“, objasnio je profesor Čolić te naglasio da isti cilj ima i današnja posjeta. Dodao je da je planiran i praktični dio ovog projekta koji podrazumijeva aktivno učešće učenika u uređenje jednog od parkova smještenih u blizini njihove škole, najvjerovatnije onog preko puta Vijećnice ili parka na Babića bašči za oko mjesec dana, s namjerom da pokažu kako mladi ljudi mogu pomoći ne samo građanima nego i vlastima u rješavanju ovog aktuelnog problema.

Ministar Hasanspahić je informisao učenike i njegovog profesora sa presudom Ustavnog suda FBiH u pogledu raspodjele nadležnosti u oblasti komunalnih poslova između općina i Kantona Sarajevo, zbog kojeg će do kraja marta biti donijeta izmijenjena rješenja u zakonima o komunalnim poslovima i komunalnoj čistoći.

„Nakon donošenja pomenute legislative bit će ponovno pokrenuta procedura donošenja uredbe o upravljanju, održavanju i uvođenju standarda mobilijara na javnim površinama, igralištima i rekreacionim plohama na području Kantona Sarajevo, kojom će upotpunosti biti precizirano uređenje ove oblasti“, kazao je ministar Hasanspahić.

U svojim mnogobrojnim pitanjima upućenim ministru učenike je, između ostalog, najviše interesirala mogućnost značajnog povećanja kaznenih odredbi, što je njihov ključni prijedlog za rješavanje ove problematike, a sa kojim se ministar lično složio. Učenicu Anelu Šalju je konkretno zanimao i stav o eventualnom postavljanju video-nadzora u prakovima, na što je ministar odgovorio da je prijedlog dobar te da se u nekim drugim oblastima do sada pokazao vrlo efikasnim.

Inače, učenički projekt ove škole bit će kandidiran narednog mjeseca na općinskom takmičenju koje će se održati u Bošnjačkoj gimnaziji a zatim će, ukoliko bude ocijenje dobrim, biti prikazan na Završnoj smotri u Sarajevu te tokom ljetnog perioda i na Brčko ljetnom kampu. I ove godine u realizaciju ovog Civitas programa uključeno je oko 2.400 učeničkih timova, odnosno njih blizu 60.000 iz svih srednjih škola sa teritorije cijele BiH.