Skip to main content
Please wait...

Predsjedateljica Babić upriličila prijem za zlatnu skijašicu Ilmu Kazazić

mediha.zugic (21, Mar 2016)

Zlatnu bosanskohercegovačku paraolimpijku u alpskom skijanju Ilmu Kazazić primila je danas predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić i tom prilikom joj uručila Odluku o dodjeli novčanih sredstva kao nagradu za rezultate koje je postigla.

Sedamnaestogodišnja Ilma na evropskom seniorskom prvenstvu u ltaliji prošlog mjeseca osvojila je dvije zlatne medalje u disciplinama slalom i veleslalom. U protekle dvije godine od kada se bavi ovim sportom, svojoj Bosni i Hercegovini, Paraolimpijskom komitetu i Skijaškom klubu „Ilmer“ donijela je još nekoliko medalja, među kojima sa juniorskog prvenstva iz Srbije te takmičenja u Holandiji.

„Ovaj poklon je znak pažnje i simbolična nagrada za fantastične rezultate koje si postigla, ali i za tvoja zalaganja kojima si svima nama pokazala da snagom, voljom i  umom možemo postići sve što hoćemo. Ti si ponos ove zemlje i želim ti da nastaviš nizati još puno uspjeha“, rekla je ovom prilikom predsjedateljica Babić istakavši kako mlade i uspješne ličnosti kao što je Ilma u našem društvu zaslužuju puno više pažnje i podrške.

Ilma je zahvalila predsjedateljici Babić na prijemu i podršci, te je upoznala sa dosadašnjim rezultatima, istaknuvši da su joj najdraže medalje osvojene na  nedavnom takmičenju u Italiji.

„Izuzetno sam zadovoljna ovom sezonom. Što se tiče naredne, počela sam sa pripremama za svjetsko prvenstvo u Italiji, nakon kojeg slijede i paraolimpijske igre“, navela je Ilma te iskazala nadu da će uspjeti ostvariti normu za učešće na ovim igrama.

Njen trener Senad Turković je također zahvalio predsjedateljici Babić na prijemu, naglasivši da je jedna od rijetkih zvaničnika koji su prepoznali i nagradili rezultate ove mlade bh. skijašice.

„Nadam se da će u budućnosti biti drugačije i da će zvaničnici u našoj zemlji voditi više računa o perspektivnim sportistima kakav je Ilma. Ona se ovim sportom profesionalno počela baviti 2013. godine, kao djevojčica sa teškim stepenom invaliditeta i već te godine je postala državna prvakinja. Ispunila je uslove za odlazak u Soči kao prva najmlađa učesnica u povijesti zimskih paraolimpijskih igara. Iz godine u godinu ona napreduje, a trenutno zauzima poziciju među top 20 takmičarki  svijeta. Siguran sam da će, ukoliko je dobro pripremimo, osvojiti medalju i na narednom svjetskom prvenstvu“, istakao je Turković.