Skip to main content
Please wait...

Projekt podržalo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS: Analize kontaminiranosti tla parazitima izvršene na 55 lokaliteta u Kantonu Sarajevo

mediha.zugic (22, Mar 2016)

Prezentacija Projekta pod nazivom „Istraživanje kontaminiranosti tla i biljne vegetacije parazitima i razvojnim oblicima parazita na području Kantona Sarajevo i mjere sanacije“ održana je danas na Veterinarskom fakultetu Sarajevo.   

Ovaj projekt jedan je od ukupno 28 projekata, čiju je realizaciju Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS odobrilo početkom 2015. godine, u okviru Javnog poziva za odabir korisnika sredstava Federalnog fonda za zaštitu okoliša koja se doznačavaju Kantonu Sarajevo za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okoliša. Ukupna vrijednost Projekta je iznosila 37.000 KM, od kojih je Ministarstvo odobrilo sredstva u ukupnom iznosu od 27.000 KM, dok je preostala sredstva obezbijedio Veterinarski fakultet.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić je istakao da je namjera bila istražiti kontaminiranost tla i biljne vegetacije parazitima i njhovim razvojnim oblicima, te shodno rezultatima istraživanja poduzeti adekvatne mjere u zaštiti tla kao jedne od najvažnih komponenti okoline i prirodnog resursa. Naglasio je da je najznačajnija uloga tla prečišćavanje oborinskih voda i zaštita pitke podzemne vode.

„Od velikog broja uzročnika koji negativno utiču na tlo i narušavaju njegov kvalitet, kao i biljni svijet i zdravlje ljudi, značajno mjesto zauzimaju paraziti i njihovi razvojni oblici koji se prenose putem pasa, kako vlasničkih tako i pasa lutalica. Imajući u vidu da su na području Kanttna Sarajevo istraživanja na ovu temu provođena prije 15 godina, da je broj pasa za taj period višestruko porastao, te da klimatske prilike pogoduju dugotrajnom održavanju razvojnih oblika parazita, namjera nam je bila izvršiti ova istraživanja, te poduzeti adekvatne mjere s ciljem potpunije zaštite građana i djece“, objasnio je ministar Lukić.

Ispitivanja tla i biljne vegetacije Veterinarski fakultet je izvršio na 55 lokaliteta u Kantonu Sarajevo. Kako je istaknuto, rezultati istraživanja nisu zabrinjavajući ali nalažu poduzimanje adekvatnih mjera u narednom periodu kako bi se stanje poboljšalo. Potrebno je, između ostalog, donijeti odgovarajuću zakonsku regulativu u ovoj oblasti, provesti edukaciju za vlasnike životinja kao i građane, a naročito djecu, o parazitarnim oboljenima koja se mogu prenijeti direktno sa oboljelih životinja i indirektno preko kontaminiranog zemljišta i biljaka.

„Bitno je kroz odgovarajuću zakonsku regulativu jasno definisati ko 'brine' o javnom zdravlju na terenu. Trenutno imamo nesuglasje u vezi s ovim problemom, obzirom na to da je komunalna djelatnost u nadležnosti Kantona a Zakon o dobrobiti životinja na nivou lokalnih zajednica. Treba jasno definisati i obaveze nadležnih, ali i vlasnika životinja“, naglasio je šef Katedre za parazitologiju i invazione bolesti životinja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Jasmin Omeragić.