Skip to main content
Please wait...

Dogovor o programskim aktivnostima Kluba zastupnica SKS: Poboljšanje statusa porodilja u fokusu budućeg djelovanja

mediha.zugic (7, Apr 2016)

Prvi radni sastanak Kluba zastupnica Skupštine Kantona Sarajevo bio je posvećen izradi Poslovnika o radu kao i primarnim ciljevima budućeg djelovanja ovog tijela. Osnaživanje rada Kluba i prevladavanje političkih razlika u cilju donošenja bitnih odluka,  poboljšanje svakodnevnog života građana, a naročito afirmiranje društvenog položаjа žena, kao i stvaranje ambijenta kako bi se pitanja ravnopravnosti spolova usmjeravala kroz rad Skupštine, primarni su budući zadaci. Sastanku su prisustvovale i članice nevladinih organizacija „Sarajevski otvoreni centar“, “Žene-ženama“ i Fondacije „Cure“ koje su pozdravile osnivanje i rad ovog kluba.

„Dogovorile smo se da ćemo izraditi Godišnji operativni plan po osnovu Gender Akcionog plana BiH za 2017. godinu, a očekujemo da će učešće u tome uzeti i ministarstva pravde i uprave, rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, zdravstva kao i druga resorna kantonalna ministarstva. Također smo imenovale i koordinacione odbore koji će djelovati u okviru Kluba te precizirale zadatke njihovog budućeg djelovanja“, izjavila je nakon sastanka predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo i članica ovog kluba Ana Babić. Kako je istakla, u fokusu budućeg djelovanja  zastupnica će, između ostalog, biti pitanja ravnopravnosti spolova u obrazovanju, kao i poboljšanja statusa porodilja.

Klub zastupnica Skupštine KS osnovan je nedavno, a čini ga sedam zastupnica iz različitih političkih stranaka ovog doma.