Skip to main content
Please wait...

Ministar Kazazović dodijelio nove šifre za pristup sistemu EMIS Matura predstavnicima osnovnih škola u Kantonu Sarajevo

azra.djozo (11, Apr 2016)

Direktori i ovlašteni predstavnici osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo danas su od ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića preuzeli nove šifre za pristup Informacionom sistemu EMIS Matura (www. emis.matura.ba), čime će biti omogućeno štampanje obrazaca EMI za svakog učenika koji će ove godine polagati eksternu maturu.

Pravilnikom o polaganju eksterne mature za osnovne škole predviđeno je da učenici najkasnije do 15. aprila ove godine prijave predmete koje će polagati u okviru eksterne mature.

EMIS odgovorna osoba, po prijemu podataka od razrednog starješine IX razreda svih osnovnih škola u Kantonu Sarajevo o odabranim predmetima, ažurira prijavu za nastavne predmete za svakog učenika u ovaj informacioni sistem, sedam dana od dana preuzimanja prijave od razrednika.

Također je predviđeno i da EMIS odgovorna osoba 12. aprila ove godine pristupi pomenutom sistemu, a zatim da nakon ažuriranja podataka i odštampa EMI obrazce za svakog učenika, te ih potom preda razrednim starješinama.

„Uz nove šifre, danas vam dodjeljujemo i detaljne 'Upute o načinu rada sa obrascem EMI' koji su ustvari prijave za nastavne predmete te vas podsjećam da je potrebno ažurno i blagovremeno raditi kako bi i ova eksterna matura bila na najbolji način pripremljenja i provedena“, istakao je ministar Kazazović ovom prilikom.

Ove godine, učenici će polagati maturu iz tri predmeta Bosanskog, hrvatskog ili srpskog jezika i književnosti, Matematike i prvog stranog jezika.