Skip to main content
Please wait...

Kanton Sarajevo nastavlja podržavati infrastrukturne projekte u općini Ilidža

mediha.zugic (11, Apr 2016)

Delegacija Kantona Sarajevo u sastavu: predsjedateljica Skupštine Ana Babić, zastupnik Mirza Čelik, ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović i zdravstva Zilha Ademaj, te ministar pravde i uprave Mario Nenadić, komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić, saobraćaja Mujo Fišo, boračkih pitanja Muharem Fišo i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić, posjetila je danas Općinu Ilidža gdje su sa načelnikom Senaidom Memićem i rukovodstvom Općinskog vijeća razgovarali o aktuelnoj problematici i razvojnim projektima u ovoj lokalnoj zajednici.

Izgradnja vodovoda u Rakovici, saobraćajnice Ilidža-Hrasnica, te kanalizacione mreže prioritetni su projekti u ovoj lokalnoj zajednici sa oko 100.000 stanovnika. Općina Ilidža napreduje krupnim koracima, a otvaraju se i mogućnosti za druge velike infrastrukturne projekte. Najskuplji i najobimniji je projekt „Nova Ilidža“, moderno naselje za 40 hiljada stanovnika koje će se prostirati na desnoj obali rijeke Željeznice od termalne Rivijere do entitetske linije u Vojkovićima. Urađen je idejni projekt i Općinsko vijeće je dalo saglasnost da se nastavi sa daljim aktivnostima. Investitorima će se ponuditi uređene parcele sa cjelokupnom infrastrukturom i potrebnim dozvolama. Vrijednost projekta procjenjuje se na oko dvije milijarde KM, a za ova ulaganja je zainteresirano više investitora. Samo zemljište će moći da se proda za oko 40 miliona KM a očekuje se da bi ova sredstava mogla poslužiti za rješavanje dugogodišnjeg problema nelegalne gradnje u vodozaštitnoj zoni. Šansa za razvoj ove lokalne zajednice je i tzv. zdravstveni turizam, jer je veći broj investitora iskazao interes za izgradnju privatnih klinika na ovom području.

Iako to nije primarno u njenoj nadležnosti, Općina izdvaja značajna sredstva i za pomoć socijalno ugroženim stanovnicima, za stipendiranje učenika, te za infrastrukturne projekte u oblasti zdravstva i obrazovanja na nivou svih mjesnih zajednica. Aktuelan je i projekt postavljanja sigurnosnih kamera na frekventnim javnim mjestima kroz koji Općina nastoji doprinijeti poboljšanju sigurnosne situacije.

„Nama je cilj napredovati vlastitim radom i planovima a od Kantona prevashodno očekujemo pomoć kada su u pitanju određene zakonske procedure, posebno oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u oblasti prostornog planiranja i komunalnih poslova. U narednih deset godina  Općina Ilidža  bi trebala biti značajan pokretač razvoja privrede  i ekonomije u Kantonu Sarajevo. Investitori ovdje su 'na čekanju' zbog sporosti administracije", izjavio je načelnik Memić.

Predsjedateljica Ana Babić je naglasila da su Programi Vlade i Skupštine za ovu godinu ambiciozni i da je cilj, između ostalog, ostvariti čvršću saradnju sa lokalnim zajednicama radi efikasnije realizacije programskih aktivnosti.

„Ovakve susrete želimo iskoristiti za međusobnu bolju saradnju, kako biste  nas upoznali s vašim  problemima i interesima, ali i da se informišemo o aktuelnim pitanjima za koje smo mi nadležni u cilju njihovog rješavanja. Skupština i Vlada  su jedinstveni i želimo da i općine budu dio zajedničkih dobrih rezultata", rekla je predsjedateljica Babić.

Ovom prilikom, prisutni ministri su informisali čelnike Općine o brojnim započetim ativnostima u okviru svojih resora kojima se nastoji unaprijediti kvalitet zdravstvene zaštite, saobraćajne i komunalne infrastrukture, stambenog zbrinjavanja interno raseljenih, kao i prava boračke populacije u Kantonu Sarajevo. Najavili su punu podršku započetim aktivnostima i projektima u ovoj općini.