Skip to main content
Please wait...

Pušten u funkciju sistem elektronske naplate karata u „GRAS“-ovoj „komercijali“

azra.djozo (19, Apr 2016)

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar saobraćaja KS Mujo Fišo danas su svečano pustili u funkciju sistem elektronske naplate karata u šest autobusa GRAS-a koji saobraćaju na relaciji Vijećnica-Dobrinja.

"Sistem naplate karata se morao mijenjati. Prelazak na nove informacione tehnologije nije jednostavan posao. Država ranije nije imala uvid u stanje onoga što se štampa i prodaje. Danas je ipak svečani trenutak, jer krećemo u testnu fazu sa šest vozila gdje elektronski sistem naplate kakav imaju najveće svjetske metropole", istakao je ovom prilikom premijer Konaković. Dodao je da će se još kratko vrijeme zadržati i mogućnost kupovine karte kod vozača po starom sistemu.

Naglasio je da je najvažnije što će se sad naplata staviti pod kontrolu, pri čemu će prihodi i rashodi od sada sa ove linije biti transparentni, te da je u budućnosti cilj uvesti ovaj sistem u sva vozila „GRAS“-a.

Prema riječima ministra Fiše, novi sistem naplate će ubrzati prevoz, te smanjiti vrijeme zaustavljanja na stanicama ovim vozilima javnog prevoza.

"Prve analize primjene ovog sistema radit ćemo za mjesec dana. Nadamo se da ćemo uspjeti s realizacijom ovog projekta i time građanima poboljšati uslugu, a 'GRAS'-u značajno unaprijediti poslovanje“, rekao je ministar Fišo.

Direktor KJKP „GRAS“ Avdo Vatrić objasnio je da će građani elektronske karte moći kupiti na trafikama, putem interneta, ali i mobilnih aplikacija. Koštat će 2,00 KM, a zajedno sa dopunom cijene karte za jednu vožnju iznosit će 3,60 KM.

Putem jedinstvene web platforme bit će omogućen pregled potrošnje ali i dopuna elektronskih karata kreditnim karticama. Istakao je da „GRAS“ posjeduje sistem uz pomoć kojeg će funkcionisati ovaj način naplate i da će vrlo brzo krenuti sa uvođenjem ove vrste naplata prvo u tramvajski, a zatim i u trolejbuski saobraćaj.

"Javni prevoz je kičma funkcionisanja našeg sistema. Mogu sa sigurnošću reći da je danas situacija u GRAS-u bolja nego prije godinu dana. Smanjili smo mjesečne gubitke za 600.000 KM, ali GRAS i dalje gubi oko 1,5 miliona KM mjesečno. Ipak, pokrenuli smo značajne aktivnosti kada je u pitanju penzionisanje radnika koji ispunjavaju uslove, a očekujemo i novu donaciju autobusa iz Istanbula. Imamo izdvojen novac za kupovinu deset kombi vozila", kazao je premijer Konaković.

Kratko je prokomentarisao i najavu Poreske uprave FBiH o blokadi računa GRAS-u i drugim javnim dužnicima, izražavajući nadu da će Vlada FBiH i Porezna uprava pronaći najbolje rješenje u vidu novog reprograma vraćanja postojećeg poreznog duga.

"Ovo preduzeće nikada neće biti profitabilno, ali itekako može biti preduzeće sa podnošljivim gubicima. Do kraja godine nadamo se stabilizaciji stanja u GRAS-u. U međuvremenu uputili smo pismo Vladi FBiH, tako da sada od njih i Porezne uprave zavisi da li će doći do blokade računa i obustave saobraćaja", zaključio je premijer Konaković.