Skip to main content
Please wait...

Ministar Kazazović na Microsoft IT konferenciji u Neumu: Mladima potrebno obrazovanje koje će ih pripremiti na kompleksne izazove i stalne promjene savremenog doba

azra.djozo (20, Apr 2016)

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović prisustvovao je u ponedjeljak i utorak godišnjoj Microsoft IT konferenciji održanoj u Neumu, gdje je sa ostalim ministrima iz BiH učestvovao u sesiji posvećenoj obrazovanju i novim tehnologijama. Na sesiji su prezentirana rješenja Microsofta i partnera posvećena obrazovanju, a u fokusu je bilo rješenje za elektronske učionice.

Svi prisutni su se složili da je veoma važno modernizirati obrazovanje kroz transformaciju učenja i podučavanja, te da su informaciono-komunikacijske tehnologije nezobilazan aspekt u tom procesu. Važno je napomenuti da svi uključeni u proces obrazovanja moraju učestvovati u modernizaciji, jer će samo tako taj proces biti uspješan.

Ministar Kazazović je, ovom prilikom, istakao da većina škola i dalje traži pravi način da pruži obrazovanje koje je u skladu s potrebama modernog vremena i načina učenja današnjih mladih, jer je potrebno obrazovanje koje ih priprema za kompleksne izazove i stalne promjene s kojima se susreću svakodnevno i učenici i nastavnici.

Konferencija je učesnicima ponudila šest paralelnih sesija, i to: podrška poslovanju i produktivnosti, razvojne platforme i alati, pohrana i analiza podataka, server/cloud infrastruktura i servisi, klijent platforme i uređaji te studije slučaja, sa ukupno 84 predavanja i preko 700 učesnika iz zemlje i svijeta, čime je potvrđen značaj ovih konferencija u kojima se pokušava odgovoriti na izazove globalnog i digitalnog svijeta.