Skip to main content
Please wait...

Premijer Konaković, ministar Fišo i načelnik Efendić obišli “A transverzalu”: U julu modernom cestom sa aerodroma u grad

mediha.zugic (20, Apr 2016)

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar saobraćaja KS-a Mujo Fišo i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić obišli su danas gradilište "A transverzale" koja će Međunarodni aerodrom Sarajevo povezivati s centrom grada.

Načelnik Efendić je nakon obilaska izjavio da je 60 posto svih radova na “A transverzali” završeno i da bi saobraćajnica, po riječima izvođača radova, trebala biti puštena u promet u julu.

Precizirao je da je vrijednost radova 5,8 miliona KM, te da ih finansira Kanton Sarajevo i Općina Novi Grad putem Direkcije za puteve KS-a. Dodao je i da će “A transverzala” biti jedna od najširih saobraćajnica u Sarajevu i da je ona posebno važna zbog prvog dojma o gradu za one koji dolaze s aerodroma.

„Svima je jasno šta znači ova dionica kada se sjetimo kako je sve izgledalo prije godinu dana. Lijepo je da kada sletite na aerodrom jednog glavnog grada imate široku saobraćajnicu koja vas vodi prema centru", rekao je načelnik Efendić.

Premijer Konaković je kazao da izgradnja dionice teče zadovoljavajućom dinamikom, što je značajno i s ekonomskog, ali i s aspekta rasterećenja postojeće saobraćajne infrastrukture.

Najavio je da bi u maju ove godine trebala biti nastavljena izgradnja “Južne longitudinale”, što uključuje i izgradnju velikog kružnog toka kod pekare “AS”.

Ministar Fišo je naglasio je da je vrlo zadovoljan onim što je dosad urađeno i da se nada da će i građani biti zadovoljni kada saobraćajnica bude izgrađena i puštena u promet.

Izvođač radova na “A transverzali” je Euro-Asfalt.