Skip to main content
Please wait...

Svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo: Povelja počasni građanin za Garija Kasparova, plakete Senadu Hadžifejzoviću, Nijazu Hastoru, košarkaškim kadetima BiH i posthumno Davorinu Popoviću

lamija.bojadzic (6, May 2016)

U okviru obilježavanja Dana Kantona Sarajevo u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana je Svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo koju je pozdravnim riječima otvorila predsjedateljica Skupštine Ana Babić. Ističući značaj 2. maja kao dana početka borbe Sarajlija protiv fašizma i 9. maja kao svjetski dan pobjede nad fašizmom, upravo dani između ta dva datuma obilježavaju se kao Dani Kantona Sarajevo:

"Iako je prošla 21 godina od okončanja opsade Sarajeva, mi se jednako i ove godine, kao i svake prethodne sa velikim poštovanjem sjećamo njenih žrtava, bilo da su to bili civili u redovima za kruh, vodu, na tržnicama, igralištima, školama, bolnicama, ili borci, sarajevska mladost koja je stala u odbranu Grada i njegovih stanovnika. U čast tog vremena i svih onih koji su tada, a i godinama kasnije gradili ovaj grad i državu, već 11 godina obilježavamo Dane Kantona Sarajevo i tim povodom dodjeljujemo plakete onima koji su na različite načine bili dio naše bogate povijesti ili su sa drugih merdijana svijeta svojim djelima bili moralna i ljudska podrška građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine u njihovim najtežim danima", istakla je predsjedateljica Babić.

Prema Odluci Odbora za javna priznanja KS, koju je verificirala Skupština 27. aprila ove godine, Gari Kimovič Kasparov proglašen je za počasnog građanina Kantona Sarajevo. Priznanje je Kasparovu dodijeljeno zbog njegove izuzetne zasluge i doprinosa u pružanju podrške građanima KS tokom opsade Sarajeva, te širenja istine o ratnim dešavanjima u Sarajevu i BiH, kao i unapređenju međunarodne saradnje na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti među ljudima različite nacije, vjere i kulture.

Pojedinačne plakete Kantona Sarajevo dodijeljene su Senadu Hadžifejzoviću, kao priznanje za izuzetan doprinos u promicanju medijskih sloboda, istine o borbi i odbrani Sarajeva i BiH, te njegovanja istraživačkog novinarstva u funkciji objektivnog izvještavanja i kreiranja medijske scene u Sarajevu i BiH. Isto priznanje dobio je i Nijaz Hastor, radi izuzetnog doprinosa u razvoju poduzetništva, privrednog i ekonomskog razvoja KS, te BiH u cjelosti, kao i za podršku obrazovanju i osnaživanju mladih na prostoru cijele države. Kolektivna plaketa KS dodijeljena je Kadetskoj košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine kao priznanje za postignute uspjehe i rezultate na Evropskom prvenstvu te doprinosu razvoja i promociji sporta na području Kantona Sarajevo i afirmaciji države BiH. Plaketa za posthumno priznanje Kantona Sarajevo uručena je Dariu, sinu pokojnog Davorina Popovića, kao priznanje za izuzetan doprinos izgradnji prepoznatljive sarajevske muzičke scene te kreiranju i očuvanju umjetničkog duha Sarajeva.