Skip to main content
Please wait...

Kako prevenirati korupciju u oblasti finansija i javnih nabavki: Počela edukacija o temi “Jačanje antikorupcijskih kapaciteta institucija Kantona Sarajevo”

mediha.zugic (9, May 2016)

Tim Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK) danas je organizovao edukaciju, odnosno trening pod nazivom “Jačanje antikorupcijskih kapaciteta institucija Kantona Sarajevo” za predstavnike osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo koji su imenovani da sarađuju sa navedenim Timom u ime svojih institucija.

Ovo je jedna u nizu edukacija koje će se održavati i narednih dana za predstavnike svih ostalih institucija koje se finansiraju iz Budžeta KS ili je njihov osnivač Kanton Sarajevo. Realizaciju edukacija finansijski podržava Ambasada Velike Britanije u BiH.

"Tokom ovog mjeseca će biti realizirano deset edukacija, odnosno radionica, posvećenih jačanju kapaciteta i načinima kako prevenirati korupciju u oblasti finansija i javnih nabavki. Akcent će biti na izradi strateških dokumenata, akcionih planova i planova integriteta za borbu protiv korupcije, a koje moraju izraditi sve institucije Kantona Sarajevo, u skladu s Akcionim planom za borbu protiv korupcije Vlade Kantona Sarajevo za period 2015-2019. godina", naveo je Erdoan Kafedzić, predsjednik Tima za borbu protiv korupcije Vlade KS.

Pomoćnik direktora u APIK-u Vladica Babić istakao je da se Kanton Sarajevo jasno opredijelio u borbi protiv korupcije, te da je zajedno sa ovom Agencijom utvrdio koji su to zajednički ciljevi u prevenciji korupcije.

"U okviru planiranih radionica ponudit ćemo alate svim kantonalnim institucijama na osnovu kojih će same moći procijeniti koliko su koruptivne i da same sebi odrede načine rješavanja ovog problema. APIK je na ovaj način započeo jednu dobru inicijativu sa Kantonom Sarajevo koja će zasigurno biti primjer svim drugim kantonima kako da preventivno djeluju kada je u pitanju korupcija", istakao je Babić.

Prema riječima Zlate Hašimbegović, članice Tima Vlade KS za borbu protiv korupcije i šefice Ureda za kvalitet KS, najveći dio ovih aktivnosti se odvija preko ovog Ureda koji prati, definiše i unapređuje administrativne procese na nivou Kantona. Istakla je dobru saradnju sa svim institucijama Kantona u implementaciji dosadašnjiih aktivnosti predviđenih Akcionim planom za borbu protiv korupcije Vlade KS. Najavila je da će se tokom ovog mjeseca kao i u septembru održati niz radionica posvećenih izradi planova za borbu protiv korupcije i planova integriteta.

"Planovi integriteta su najkonkretniji. Oni podrazumijevaju i zahtijevaju od rukovodstva svih institucija da identifikuju moguća mjesta korupcije, te da opišu aktivnosti koje će preventivno poduzimati u borbi protiv nje, odnosno da određenim adekvatnim zapisima i radnjama pokažu šta su u toku godine radili na sprečavanju korupcije", istakla je Hašimbegović. Dodala je, takođe, da će u okviru planiranih aktivnosti tokom ove godine biti upriličene i edukacije u školama i univerzitetima, s ciljem unapređenja svijesti o značaju borbe protiv korupcije.