Skip to main content
Please wait...

Nastavak sjednice Skupštine Kantona Sarajevo: Imenovani predsjednici i članovi skupština u pet javnih preduzeća

lamija.bojadzic (10, May 2016)

Skupština Kantona Sarajevo je, na osnovu  Odluke o imenovanju predstavnika nacionalnih manjina Kantona Sarajevo, odnosno Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Kantonu Sarajevo, na nastavku svoje 14. sjednice, na prijedlog Vlade Kantona, imenovala Vijeće nacionalnih manjina u Kantonu Sarajevo koje sačinjavaju predstavnici pripadnika nacionalnih manjina delegiranih od udruženja pripadnika nacionalnih manjina koji imaju sjedište na području Kantona Sarajevo. Mandat članova Vijeća je četiri godine, s tim da mogu biti ponovo imenovani na način propisan Zakonom o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Kantonu Sarajevo.

Skupština je danas donijela i Odluku o imenovanju svog Etičkog vijeća u sastavu Amar Dovadžija, Nermin Bjelak, Segmedina Srna Bajramović, Fahrudin Pecikoza i Sabina Ćudić. Etičko vijeće prati i nadzire ponašanje izabranih zvaničnika, te prati i analizira primjenu Etičkog Kodeksa, razmatra prijave kršenja Kodeksa, vrši postupak provjere i predlaže sankcije i mjere ukoliko se ustanovi da je došlo do povrede odredbi Kodeksa, te obavještava javnost o svom radu.

Na nastavku 14. sjednice Skupštine Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na području Kantona  Sarajevo. Naime, u važećoj Odluci su među kategorijama koje imaju pravo na ostvarivanje zdravstvenog osiguranja po osnovu Zakona o dopunskim pravima boraca bili izostavljeni demobilisani boraci koji takođe po navedenom Zakonu imaju pravo na to, u slučajevima, kako je to zakon definisao “ukoliko ne mogu ostvariti status osiguranog lica po propisima iz oblasti zdravstva, onda to pravo ostvaruju po Zakonu o dopunskim pravima boraca – branitelja”.

Ministarstvo zdravstva je pripremilo prijedlog ove izmijenjene odluke po osnovu koji će 1.794 demobilisana borca – branitelja, koliko ih po evidencijama Ministarstva za boračka pitanja ima ovo pravo, i članovi njihove uže porodice, dobiti zdravstveno osiguranje na teret budžeta Ministarstva za boračka pitanja KS.

Nakon što je razriješila vršioce dužnosti, Skupština Kantona je imenovala predsjednike i članove skupština pet javnih preduzeća. U „ZOI '84“ na te funkcije imenovani su Nusret Palavra, kao predsjednik i Nusret Bajrović i Sead Hodžić kao članovi Skupštine. U preduzeću “Skenderija” na funkciju predsjednika Skupštine imenovana je Jasmina Pljakić – Bahtijarević, a članovi su Aldan Muhibić i Senija Memić. Sedin Kahriman je imenovan za predsjednika Skupštine preduzeća Poljoprivredno dobro „Butmir“, a Alem Avdibašić i Aleksandra Doder su novi članovi iste Skupštine.  U JP Veterinarska stanica Hamdija Čivić je novi predsjednika, a  Sandra Začinović i Benjamin Čengić novi članovi Skupštine, a iste funkcije u preduzeću „Sarajevošume„ obavljat će Aziz Fazlić, predsjednik, a Samir Bubić i Sandra Začinović, kao članovi Skupštine preduzeća.