Skip to main content
Please wait...

U nastavku sjednice Vlade Kantona Sarajevo: Pravo na poticaje u poljoprivredi prošle godine ostvarilo 1.955 korisnika

lamija.bojadzic (11, May 2016)

Vlada Kantona Sarajevo je u nastavku svoje 41. sjednice, nakon što ga je Ministarstvo privrede KS predložilo, usvojila Izvještaj o realizaciji novčanih podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji u 2015. godini, a koji su realizovani u iznosu od 3.239.584 KM. Ovim sredstvima je, od ukupno podnesenih 2.376 zahtijeva, pozitivno riješeno njih 1.955. Takođe, izmirena su dugovanja prema 59 poljoprivrednika koja su ostvarili pravo na poticaje u prethodnoj godini, i tih 267.000 KM su uplaćena u 2015. godini. U davanju poticaja favorizovana su registrovana fizička i pravna lica.

Najveći dio tih poticaja usmjeren je u animalnu proizvodnju, 2.279.876 KM, i to za podršku farmama junadi, ovaca, pilića, otkup svježeg mlijeka, proizvodnju sirove vune, pčelinjake. U poticajima za biljnu proizvodnju dominira uzgoj jagodičastog voća, ljekovitog bilja, povrća, heljde.  Podrška je data i gljivarskoj proizvodnji kao i certificiranoj organskoj proizvodnji.

Posmatrajući sveobuhvatno stanje poljoprivredne proizvodnje na području Kantona u protekloj godini vidljivo je da je primjena Zakona o novčanim podsticajima ohrabrila razvoj poljoprivredne proizvodnje na području Kantona Sarajevo koja se ogleda u povećanju vlastite proizvodnje hrane, u boljem korištenju vlastitih resursa, povećanju zaposlenosti, obezbjeđenju dio sirovina za prerađivačku industriju.

Analitički pregled poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili pravo na novčane podsticaje za pojedine segmente poljoprivredne proizvodnje u 2015. godini prezentiraju se na web stranici Ministarstva privrede (www.ks.gov.ba).