Skip to main content
Please wait...

Sjednica Vlade Kantona Sarajevo: Za poticaj razvoju male privrede 3,53 miliona KM

lamija.bojadzic (12, May 2016)

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Godišnji plan provođenja programa razvoja male privrede i program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele u okviru ovog Programa. Finansijska sredstva za ovu namjenu su po osnovu Zakona o poticaju razvoja male privrede osigurana u Budžetu Kantona Sarajevo za 2016. godinu u visini od 0,5 posto vrijednosti godišnjeg Budžeta Kantona Sarajevo u prethodnoj godini.

Tako su ovogodišnja sredstva u iznosu od 3.534.800 KM namijenjena za provođenje programa i aktivnosti razvoja male privrede predviđena kao kreditna i grant podsticajna sredstva koja će se dodijeliti subjektima male privrede. U iznosu kreditnih sredstava, za što je predviđeno plasirati 2.700.000 KM pojedinačni krediti će zavisiti od utvrđenog kreditnog potencijala subjekata male privrede, a prioritet u njihovm dobijanju imat će proizvodne i izvozno orjentisane djelatnosti.

Iz ukupnog iznosa, 300.000 KM namijenjeno je za subvencioniranje plaćanja kamata u 2014/2015. godini, a 200.000 KM za unapređenje preduzetničke infrastrukture. Ostali dio sredstava biće usmjeren na edukacije, unapređenje uslova rada, u podršku certificiranju kvaliteta po EU standardima.

Nakon razmatranja Izvještaja o radu i finansijskom poslovanju Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i prognanih osoba i Izvještaja Kantonalnog stambenog fonda u protekloj godini, Vlada je ocijenila da su ova dva fonda nastavila dinamiku obezbjeđivanja stanova pod povoljnijim uslovima za gore navedene kategorije i kategoriju mladih.

Poseban osvrt u okviru njihovog finansijskog poslovanja, Vlada je iznijela po pitanju enormno velikih plaća i drugih primanja svih uposlenika ovih fondova. Isplaćivanje plaća za direktore i pomoćnike u visinama duplih ministarskih plaća, plata za uposlenike od preko 2.000 KM uz naknadu za topli obrok od preko 300 KM,  regresa od 2.000 KM, uz dodatne isplate za godišnje odmore, državne i vjerske praznike pokazuje potpuno odsustvo svjesnosti društvenog i ekonomskog stanja oko sebe, stav je Vlade. Prikaz godišnje dobiti od 18.000 KM, odnosno 65.000 KM, bi zasigurno bila mnogo veća da se ogromna sredstva nisu usmjeravala u primanja pojedinaca te da se ovakvim odnosom šalje suprotna poruka javnosti u odnosu na samu namjenu formiranja ovakvih fondova, navedeno je danas u raspravi o ovoj temi. Konačan stav o ovim izvještajima daće zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo.

Vlada je dala načelnu podršku organizaciji Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2019 Sarajevo i Istočno Sarajevo (EYOF 2019), a konkretni iznosi novčanih sredstava za finansiranje EYOF-a naknadno će se utvrditi, te dati potrebna garancija Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo u omjerima i iznosima koji će se precizirati i utvrditi memorandumom ili nekim drugim aktom sa organizatorima.