Skip to main content
Please wait...

Premijer Konaković i ministar Kurić sa upravama KK „Bosna Royal“ i OK „Bosna“: Vlada i resorno ministarstvo će podržati nastupe „Bosninih“ košarkaša i odbojkaša

azra.djozo (13, May 2016)

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić primili su danas uprave Košarkaškog kluba „Bosna Royal“ i Odbojkaškog kluba „Bosna“. Oba kluba protekle sezone uspješno su okončala zacrtane planove, prema kojima su se košarkaši vratili u najbolju košarkašku Ligu 12, a odbojkaši u Premijer odbojkašku ligu BiH, zbog čega će ih Vlada Kanton Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta novčano nagraditi.

„Ovo podneblje oduvijek je bilo pogodno za uspješan razvoj i napredak kolektivnih loptaških sportova, bez obzira na sve nedaće i probleme sa kojima se naši klubovi susreću. Ove nagrade su simbolična stimulacija svima vama da sljedeće sezone u najvećim rangovima takmičenja ostvarite dobre rezultate i na taj način vratite ove klubove, obje naše 'Bosne', na staze slave i ponosa. Pred vama je težak zadatak i samo maksimalnim zajedničkim zalaganjem, dobrom i ozbiljnom organizacijom rada možete u tome uspjeti“, kazao je premijer Konaković. Dodao je da su Vlada i resorno ministarstvo spremni podržati njihove naredne ciljeve, ali i sve dobre projekte, što su uvijek i radili, te potcrtao kako će Kanton Sarajevo u ovoj godini izdvojiti 4,5 miliona KM u svrhu podrške svim nivoima i vrstama bosanskohercegovačkog sporta, a to je više sredstava nego što zajedno Federacija i država BiH izdvoje. Istakao je kako će svoj dio obaveze uraditi država, u ovom slučaju Kanton Sarajevo, ali i da se u isto vrijeme od rukovodstava oba kluba očekuje značajan angažman u osiguranju dobrih sponzora i svih potrebnih uslova za funkcionisanje klubova.

Ministar Kurić je naglasio važnost ulaganja u razvoj igračke baze i time i uključivanja naše djece u trenažne sportske procese, jer samo tako ovi klubovi mogu iznjedriti nova velika igračka imena koja će ih dovesti do najboljih rezultata i najvećih uspjeha.

Zijah Kadić, presjednik Skupštine KK „Bosna Royal“, zahvalio se premijeru i ministru na dosadašnjoj podršci i razumijevanju te istakao kako je stvaranje podmlatka i ojačavanje igračke baze jedan od primarnih ciljeva ovog kluba.

Predsjednik Upravnog odbora OK „Bosna“ Mirza Kljuno rekao je kako je rukovodstvo ovog kluba započelo pregovore sa potencijalnim sponzorima za sljedeću odbojkašku sezonu, te da su i oni kao i igrači svjesni značaja imena „Bosna“, zbog čega će učiniti sve da taj brend svojim dobrim igrama očuvaju.

Zaključeno je da obje ekipe naredne sezone svoje ligaške utakmice trebaju igrati u KSC „Skenderija“, dok kvalitetne trenažne procese mogu obavljati u nekoj drugoj manjoj sportskoj dvorani.