Skip to main content
Please wait...

Projekt "Biciklom sa manje stresa i prema boljem zdravlju": Sutra promotivna vožnja biciklima i prezentacija prvog natkrivenog biciklističkog parkirališta

mediha.zugic (13, May 2016)

Promotivna vožnja biciklima učenika i studenata održat će se sutra od  Nedžarića do Vilsonovog šetališta kao završna aktivnost u okviru projekta pod nazivom "Promocija i poboljšanje upotrebe bicikla u javnom prijevozu za učenike i studente u Kantonu Sarajevo-Biciklom sa manje stresa i prema boljem zdravlju". Najavio je ovo ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović na današnjoj press konferenciji upriličenoj tim povodom.

"Okupljanje biciklista planirano je u 10:30 sati u Nedžarićima kod Studentskog centra, na spoju ulica Bulevar Meše Selimovića i Ante Babića, gdje će im biti podijeljene majice. Start je predviđen u 11:00 sati sa tog mjesta a cilj je u Vilsonovom šetalištu, u dvorištu  Treće gimnazije,  oko 11:45 sati. Tu će biti prezentirano i prvo natkriveno parkiralište za bicikle u gradu", naveo je ministar Kazazović.

Projekt, u vidu edukativne kampanje, je početkom ove godine pokrenulo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS u saradnji sa ministarstvima saobraćaja i unutrašnjih poslova KS, Fakultetom za saobraćaj i komunikacije Sarajevo kao i brojnim drugim visokoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, te nadležnim kantonalnim institucijama.  Cilj je promocija masovnije upotrebe bicikla kao prijevoznog sredstva među učeničkom i studentskom populacijom  i razvijanje saobraćajne kulture, sigurnog i odgovornog ponašanja biciklista u saobraćaju, te podizanja svijesti o lošim navikama i rizičnim ponašanjima koji doprinose narušavanju saobraćajne kulture i nastanku saobraćajnih nezgoda.

"Podaci koje smo prikupili kroz ankete govore da učenici i studenti nedovoljno poznaju saobraćajne propise koji se odnose na učešće biciklista u saobraćaju,  da su nezadovoljni dinamikom izgradnje biciklističke infrastrukture, te da 82 posto njih bicikl koristi isključivo u rekreativne svrhe", istakao je ministar Kazazović i kazao da se vožnji bicikla ne posvećuje dovoljno pažnje te da je neophodno provoditi više edukativnih i preventivnih akcija u ovoj oblasti. U vezi s tim je ovaj projekt prezentiran i direktorima škola, dekanima fakulteta, općinama i Vladi KS, te je održan niz edukacija za srednjoškolce i studente o značaju vožnje bicikla, izrađeno je idejno rješenje i postavljeno prvo natkriveno parkiralište za bicikle u gradu, a na mapi Kantona su obilježene planirane i izgrađene biciklističke staze, kao i  srednje škole i fakulteti, te pristupne površine do njih. Mape su štampane i zajedno sa brošurom o značaju korištenja bicikla će biti dostavljene školama i fakultetima.

Profesor na Saobraćajnom fakultetu Osman Lindov istakao je da je namjera da se ovaj projekt širi na području cijelog Kantona Sarajevo, a cilj je između ostalog uticati i na bržu gradnju biciklističkih staza  kao i parkirališta za bicikle ispred javnih institucija.

Damir Margeta, član radne grupe na projektu i Udruženja građana "Giro di Sarajevo" rekao je da mu je bila čast učestvovati u ovom projektu, nazvavši ga model-projektom biciklističke infrastrukture u KS-u.