Skip to main content
Please wait...

Sastanak premijera Konakovića sa delegacijom Srpskog građanskog vijeća

lamija.bojadzic (16, May 2016)

Sa aktivnostima, projektima i problemima koje u svom djelovanju ima Srpsko građansko vijeće - Građanski pokret za ravnopravnost (SGV) premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića upoznao je predsjednik SGV-a Miladin Vidaković u okviru posjete delegacije Vijeća Kantonu Sarajevo. Ističući odrednicu organizacije, a to je njegovanje tolerancije i ravnopravnosti, Vijeće kontinuirano brine o povratnicima srpske nacionalnosti na područje Kantona Sarajevo te pomaže u njihovom radnom angažovanju. I pored toga, nezaposlenost i dalje ostaje najveći i suštinski problem:

"Najveću ugroženost ovdje stvara nezaposlenost, ona nam je zajednička i to je i naša najveća briga. Kroz podršku povratnicima koji žele da se bave poljoprivredom pravimo neke iskorake, ali to nije dovoljno. Posljedica je odlazak, posebno mladih i to je sigurno naša zajednička briga", istakao je Vidaković te dodao da poštuje napore trenutne politike, ali da ostaje činjenica da je potrebno uložiti više napora kada je riječ o ravnopravnijoj nacionalnoj zastupljenosti uposlenih u javnom sektoru. Iskazano je zadovoljstvo stepenom sigurnosti povratnika u Kantonu Sarajevo u čitavom proteklom periodu kao i zahvalnost na kontinuiranoj finansijskoj podršci SGV-u.

"Iako Kanton Sarajevo prednjači u svom zakonodavnom djelovanju i formiranju organa u skladu sa odrednicama Dejtonskog sporazuma, u više navrata sam izražavao svoje negodovanje zbog situacija kada u nekim imenovanjima nije bilo dovoljne zastupljenosti drugih konstitutivnih naroda. Često tome u prilog ide i mali broj takvih prijavljenih kandidata, kratki rokovi, a bilo je i slučajeva kada smo poništavali konkurse zbog toga tražeći bolja rješenja", naglasio je Konaković. Poručio je da će i dalje istrajavati na punom pravu svih da biraju i budu birani u upravnim i drugim strukturama u javnom sektoru, ali naravno i da ostvaruju sva ostala Ustavom zagarantovana prava.