Skip to main content
Please wait...

Saopštenje za javnost Vlade Kantona Sarajevo povodom podnošenja tužbe Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika protiv Vlade KS i premijera Konakovića

azra.djozo (19, May 2016)

„Aktuelna Vlada Kantona Sarajevo je u postupcima rješavanja nagomilanih problema prva Vlada koja je ozbiljno pristupila i rješavanju problema tužbi i izvršnih presuda uposlenika u organima uprave koji su sudskim putem dobili pravo na isplatu zarađenog novca koji, ustvari, njima i zakonom pripada. I pored teških finansijskih uslova sa kojima se susrela, ova Vlada u vrh liste svojih prioriteta je stavila isplate pomenutih tužbi, jer je u prvoj godini izdvojila tri miliona KM, a u drugoj godini osam miliona KM, od kojih znatno veći dio planira uplatiti uposlenicima koji su potpisali ugovore o vansudskoj nagodbi i na taj način pokazali vlastito razumijevanje za teško ekonomsko stanje u državi odričući se kamata. Podsjećamo da su predviđena sredstva i za one koji nisu pristali na nagodbu.

Štiteći interese i Budžet Kantona Sarajevo, Vlada se opredijelila za mnogo veća sredstva namijenjena za isplatu vansudskih nagodbi, računajući na spremnost uposlenika da naplaćivanjem kamata ne nanesu veću štetu društvenoj zajednici.

Vlada Kantona Sarajevo poštuje sudske presude i one se isplaćuju po redu kako su i pristizale. U procesu tužbi advokate su angažovali uposlenici lično, čak se dešavalo da su im izlazili u susret i kolektivne tužbe razdvajali na više manjih tužbi, kako bi advokatima omogućili ostvarivanje većih prihoda.

U vremenu stabilizacije Budžeta Kantona Sarajevo, saniranja deficita u iznosu od 47 miliona KM i ostvarivanja ušteda na platama i nakandama u iznosu od 3,5 miliona KM u prvom kvartalu ove godine, plaćanje kamata bi dodatno smanjilo i ugrozilo mogućnost finansiranja i realizaciju kapitalnih projekata, među kojima su rekonstrukcija vodovodne mreže u KS, razvoj turističkih i sportskih kapaciteta Bjelašnice, podrška malim i srednjim preduzećima, izgradnja škola, kupovina stanova za boračku populaciju, opremanje MUP-a i dr. Možemo slobodno reći da smo naišli na opšte odobravanje i javnosti i većine uposlenika poduzimajući pomenute aktivnosti, ali da Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika u Sarajevu očito tako ne misli, jer svoje pojedinačne interese stavlja ispred društvenih.

Ova Vlada će nastaviti sa istom politikom i, prilikom narednih isplata, izdvajat će značajno veća sredstva za one koji su prihvatili nagodbu, kao i za one koji to ne žele, jer nam tako zakoni nalažu, ali za njih uistinu drastično manja. Rad u državnoj službi je danas privilegija, biti premijer ili ministar je također privilegija u poređenju sa 70.000 nezaposlenih u Kantonu Sarajevo. Svakodnevno kontaktiramo s državnim službenicima koji su većinom spremni na dogovore i sramota je da lideri ovog sindikata razmišljaju drugačije“, kaže se u saopštenju Vlade Kantona Sarajevo, povodom podnošenja tužbe Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika u Sarajevu protiv Vlade KS i premijera Elmedina Konakovića, a sa čime su danas predstavnici ovog sindikata upoznali javnost.