Skip to main content
Please wait...

Kolegij zakazao sjednicu Skupštine KS za 01. juni 2016. godine

lamija.bojadzic (23, May 2016)

Nacrti Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju će se pred zastupnicima naći na 16. radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zakazanoj za 01. juni 2016. godine, kako je odlučio Kolegij ovog zakonodavnog tijela.

Sadašnji zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju ne odgovaraju na nove situacije koje se otvaraju u radu škola, imajući u vidu praktične probleme u primjeni postojećih odredbi, nepreciznosti ili njihovu zastaru. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS se odlučilo da predloži nove integralne zakonske propise o čemu će više riječi biti na samoj sjednici.

Pored spomenutih,  na dnevnom redu iste sjednice naći će se i izmjene i dopune Zakona o sudskim i Zakona o administrativnim taksama, Nacrt Zakona o inspekcijama kao i Nacrt zakona o pribavljanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo.

Prijedlog odluke o potvrđivanju razrješenja vršilaca dužnosti predsjednika i članova Skupštine Javnog preduzeća „Televizija Kantona Sarajevo“ i potvrđivanje imenovanja predsjednika i članova Skupštine ovog preduzeća je takođe dio dnevnog reda ove sjednice kao i izvještaji o poslovanju kantonalnih komunalnih javnih preduzeća „Sarajevogas“, „Tržnice-Pijace “, „Park“ „Pokop“, „Rad“ „Vodovod i kanalizacija “ i „Toplane-Sarajevo“.

Zastupnici će razmatrati i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo za period 01.01. - 31.12.2015. godine, Izvještaj o stanju u oblasti zapošljavanja u Kantonu Sarajevo za 2015. godinu te Izvještaj o realizaciji Plana povratka u i iz Kantona Sarajevo za period 01.01. - 31.12.2015. godine, sa osvrtom na problematiku obezbjeđenja alternativnog - privremenog smještaja i Plan povratka u i iz Kantona Sarajevo za 2016. godinu.

Kolegij je zatražio od Komisije za sigurnost Skupštine KS da napravi uvid nad radom MUP-a KS  - Uprave policije u okviru slučaja smrti Đenana Memića te da o tome obavijesti Skupštinu Kantona.