Skip to main content
Please wait...

Ministar Nenadić posjetio Fakultet za upravu: Predloženi zakon o državnoj službi KS napravio određene pozitivne kompromise

azra.djozo (25, May 2016)

Na poziv osnivača Fakulteta za upravu prof.dr. Muniba Tahirovića i dekana Nezira Krčala, ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić sa saradnicom Azrom Šahinagić posjetio je danas ovu visokoškolsku ustanovu, inače pridruženu članicu Univerziteta u Sarajevu, i tom prilikom s njima razgovarao o aktuelnim pitanjima vezanim za status ovog fakulteta, njegovih diploma te programu rada s posebnim akcentom na provedbu praktičnog dijela nastavnog procesa.

Ministar Nenadić je iskazao podršku radu ovog fakulteta i najavio produbljivanje saradnje kroz organiziranje praktičnog dijela nastave za studente u Ministarstvu pravde i uprave, ali i u ostalim institucijama Kantona Sarajevo, čime će im se omogućiti sticanje dragocjenih znanja iz prakse, kao i uvid u provođenje svih upravnih procedura.

Posebno su razgovarali i o procesu donošenja zakona o državnoj službi Kantona Sarajevo, kao i o izradi pravilnika i drugih provedbenih akata kojim će se urediti državna služba na ovom nivou vlasti.

Predstavnici ovog fakulteta su istakli potrebu za izjednačavanjem vrijednosti diplome ove visokoškolske ustanove s diplomama drugih društvenih fakulteta, što je ministar Nenadić prihvatio i najavio intenziviranje razgovora na ovu temu u narednom periodu.

Nakon toga, upriličen je i obilazak prostorija fakulteta, upoznavanje s nastavnim procesom te kratki razgovor s prisutnim studentima prve, druge i treće godine prvog ciklusa studija. Njima, ali i njihovim profesorima je, potom, ministar Nenadić održao stručno predavanje o temi: „Zakon o državnoj službi Kantona Sarajevo“ za koji se upravo provodi propisana procedura donošenja.

„Nama je ovaj zakon izuzetno važan i on donosi neka nova i inovativna rješenja. U toku je proces javne rasprave o predloženom nacrtu i želimo da i studenti, kao važan dio ukupne društvene zajednice preciznije njenog akademskog dijela, iznesu svoje mišljenje o njemu“, kazao je ministar Nenadić, ovom prilikom.

Tokom predavanja ministar je upoznao studente s trenutnim statusom ovog zakona, proceduri njegovog donošenja, novim rješenjima koji se nude u okviru njega. O svemu ovome otvorena je i zajednička diskusija koja je za cilj imala iznalaženje najkvalitetnijih rješenja za unapređenje rada javne uprave uopšte.

Osnivač i dekan ovog fakulteta su ponudili svoje stručne kapacitete resornom ministarstvu, ali i Vladi KS koji im mogu biti od pomoći u provođenju procesa reforme uprave koja je u toku.

Amel Delić s Fakulteta za upravu je naglasio da ova ustanova nastavlja sa saradnjom s državnim institucijama, a za koje školuje i osposobljava kadrove.

„Pohvalno je istaći da je predloženi zakon o državnoj službi KS napravio određene pozitivne kompromise u odnosu na federalni zakon iz iste oblasti koji je već na snazi, a koji je ozbiljno kritikovan u javnosti. Obzirom da su određene pozicije zadržale status državnih službenika, a što je i u skladu s principima javne uprave koje je donijela SIGMA u ime Evropske komisije i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, prema kojima ne treba postojati direktan ili indirektan uticaj na državne službenike. A i sama načela u uvodu ovog zakona govore, prije svega, o profesionalnosti i političkoj nepristrasnosti državnih službenika, što je poprilično uzdrmano federalnim zakonom koji je donesen prošle godine“, kazao je Delić. Dodao je da se postavlja pitanje koliko je i on riješio sve trenutne probleme, jer je državna uprava vrlo složen mehanizam, kao i da je bitno da se s tim procesom krenulo.