Skip to main content
Please wait...

Nastavak realizacije projekta "Uključivanje i obrazovanje Roma u BiH 2016" u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo

mediha.zugic (25, May 2016)

Memorandum o razumijevanju, koji se odnosi na projekt "Uključivanje i obrazovanje Roma u BiH 2016", potpisali su  ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović, regionalni delegat za zapadni Balkan Caritasa Švicarske Daniel Bronkal i program menadžerica za obrazovanje Roma Elma Ćurulija.

Ciljevi ovog projekta, koji se implementira u Kantonu Sarajevo, su smanjenje obrazovnog jaza između romske djece i djece koja ne pripadaju ranjivim kategorijama društva, uz omogućavanje prustupa kvalitetnijem obrazovanju i socioekonomskoj pomoći, kao i promovisanje i uključivanje većeg broja Roma u osnovne i srednje škole Kantona Sarajevo.

Po riječima ministra Kazazovića, biće data saglasnost školama za nastavak realizacije ovog projekta, kao i za organizaciju vanrednih i razrednih ispita za djecu koja su mlađa od petnaest godina a koja kasne sa obrazovanjem u odnosu na svoju generaciju.

"Ministarstvo će osigurati angažman profesora razredne nastave za izvođenje dodatne dopunske nastave, a broj časova će se odrediti u skladu s brojem djece. Također će poduzeti aktivnosti na uvođenju pozicije Roma-medijatora u pedagoške standarde i opće normative za osnovni odgoj i obrazovanje, kao i za srednje obrazovanje", naveo je ministar Kazazović.

Organizacija Caritas Švicarske će obezbijediti socijalne radnike i Rome medijatore koji će pomagati romskim učenicima izvan školskih aktivnosti te će savjetovati romske porodice o njihovoj obavezi školovanja djece. Također će obezbijediti školski materijal za realizaciju dodatnih dopunskih časova, te užinu učenicima.

Neke od obaveza predviđenih ovim memorandumom su i obezbjeđenje odgovarajuće obuke za uposlenike škola i socijalnih institucija o temama vezanim za Rome, obezbjeđenje centralizovanih časova profesionalne orijentacije za učenike romske nacionalnosti 8. i 9. razreda u jednoj osnovnoj školi, kao i cenralizovanih časova pripreme eksterne mature za  učenike 9. razreda također u jednoj školi, te  obezbjeđenje centralizovanih instruktivnih časova iz B/H/S jezika i književnosti, Matematike i Engleskog jezika u jednoj srednjoj stručnoj školi.