Skip to main content
Please wait...

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo podržalo Sportske igre mladih BiH

azra.djozo (26, May 2016)

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić ugostio je u svom kabinetu organizatora Sportskih igara mladih BiH Harisa Deliahmetovića i PR menadžericu ovih igara Enu Jažić.

Igra, fair play i smijeh – ukratko opisuju ovu sportsku priču u BiH. Sportske igre mladih su najveće amatersko besplatno takmičenje koje će i ove godine uveseliti mališane u 30 bosanskohercegovačkih gradova. To je manifestacija koja okuplja djevojčice i dječake u dvije starosne kategorije - 2001. godište i mlađi te 2005. godište i mlađi, u 10 sportskih disciplina: odbojka, ulična košarka, odbojka na pijesku, rukomet, mali nogomet, igra između dvije vatre, šah, tenis, stoni tenis i atetika. Pobjednici iz 30 gradova dolaze na finalno takmičenje u Sarajevo.

„Pred nama je još jedna zanimljiva sportska godina, šesta po redu, puna novih i neraskidivih prijateljstava, smijeha, zabave i fer takmičenja. Zahvaljujemo se na podršci Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo i vama lično ministre Kuriću, jer će te tako biti dijelom najljepše bh. sportske priče“, rekao je ovom prilikom predsjednik Organizacionog odbora Sportskih igara mladih BiH Haris Deliahmetović.

U posljednjih pet godina, u Igrama je učestvovalo 137.256 djece a, kako ističu iz ove organizacije, ove godine taj broj planiraju povećati.

„Imali smo priliku, zajedno sa mališanima slaviti pobjede, tugovati u porazima, spajati djecu BiH te još jednom potvrditi da su Sportske igre mladih najljepša sportska priča u našoj državi, a ovaj trend nastavljamo i ove godine“, dodao je Deliahmetović.

Ministar Kurić je iskazao zadovoljstvo što u ime resornog ministarstva može podržati ovakvu manifestaciju te apelovao i na druge organe vlasti i institucije da učine isto.

„Drago mi je da se održavaju ovakve manifestacije na kojima su ključni akteri naša djeca, posebno zbog činjenice jer im se u okviru njih pruža priliku da u svojim najmlađim godinama učestvuju u sportskim takmičenjima i tako razviju sportski takmičarski duh“, naglasio je ministar Kurić.