Skip to main content
Please wait...

U cilju smanjenja redukcija i zaštite vodotoka: Novi projekti rekonstrukcije vodovodne mreže u općini Vogošća i kanalizacione mreže u općini Trnovo

mediha.zugic (30, May 2016)

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senad Hasanspahić potpisao je danas Sporazum o  utrošku vodnih naknada za rekonstrukciju vodovodne mreže na području općine Vogošća sa načelnikom  Edinom Smajićem i direktorom KJKP Vodovod i kanalizacija Nezirom Hadžićem, te Sporazum za  rekonstrukciju kanalizacione mreže u općini Trnovo sa načelnikom Ibrom Berilom.

"Prvim navedenim sporazumom predviđena je rekonstrukcija vodovodne mreže u naseljima Gornja Jošanica II, Gornja Jošanica III, Kremeš, Krivoglavci te za zamjena cementnog cjevovoda u naselju Rosulje na području općine Vogošća. Ukupna vrijednost investicije je 336.000 KM, a sredstva su obezbijeđena iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2016. godinu", rekao je ministar Hasanspahić.

Kako je precizirao ministar, u naseljima Gornja Jošanica II, Gornja Jošanica III i Kremeš planirana je zamjena postojećeg cjevovoda od PVC-a sa novim cjevovodom od daktila, kao i izrada priključaka na vodovod, a mreža će opsluživati oko 200 domaćinstava.  U naselju Krivoglavci će biti rekonstruisan azbest-cementni cjevovod koji opslužuje oko 150 domaćinstava čime će značajno biti smanjeni gubici vode na mreži i omogućeno urednije vodosnabdijevanje, dok će u naselju Rosulje  postojeći azbest -cementni cjevovod u dužini od 560 metara biti zamijenjen u daktilni cjevovod.

Direktor Hadžić  je izjavio da je ovo jedan od  projekata koji je započet u Kantonu Sarajevo s ciljem smanjenja redukcija vode, a posebno na ovim lokalitetima gdje su one najizraženije. Naveo je da će  radovi početi nakon provedene tenderske procedure.

 Načelnik Smajić je naglasio da se na području ove općine realizuje niz projekata s ciljem rješavanja problema redukcija vode, te da očekuje da će sve započete aktivnosti u konačnici dovesti i do stavljanja u funkciju Peraćkog vrela, kao jednog od najznačajnijih rješenja za probleme vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo.
"U toku su pregovori s Vladom KS i VIK-om o procedurama izrade studije kao i projektne dokumentacije a čijom realizacijom bismo, prije svega, uspjeli obezbijediti stanovnicima Vogošće uredno vodosnabdiejvanje bez redukacija", naglasio je načelnik Smajić.

Drugim, danas potpisanim sporazumom, ozvaničen je nastavak radova na izgradnji kanalizacione mreže u naseljima Pendičići, Dujmovići i Lukavac u općini Trnovo, za što je iz Budžeta KS izdvojeno 199.997, 08 KM.

Načelnik Berilo je istakao da je završena procedura odabira izvođača radova koji bi trebali biti završeni u narednih 60 dana.Kazao je da je riječ o projektima koji se realiziraju godinama, kao i da će Općina izdvojiti dodatnih 200.000 KM za izgradnju i rekonstrukciju kanalizacionih sistema u drugim naseljenim mjestima.

"Općina  je još prije 12 godina ozbiljno pristupila projektima zaštite vodotoka, uradili smo projektnu dokumentaciju za kolektore i sva naseljena mjesta uzvodno i nizvodno uz vodotoke na području općine Trnovo. Cilj je zaštititi vodotoke na području općine i nizvodno duž rijeke Željeznice, te samim time osigurati i zaštitu vodosnabdijevanja građana Kantona Sarajevo", naglasio je načelnik Berilo i kazao da će taj proces trajati dugo s obzirom na površinu ove općine od 360 kvadratnih kilometara, kao i udaljenost između pojedinih naselja koja iznosi i po 80 kilometara.