Skip to main content
Please wait...

Na nastavku 15. radne sjednice Skupštine: Usvojen Izvještaj o radu Vlade KS za prošlu godinu

azra.djozo (30, May 2016)

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na nastavku današnje 15. radne sjednice utvrdili Prijedlog zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti KS, nakon što je Vlada KS na sjednici održanoj tokom skupštinske pauze razmotrila inicijativu Kluba zastupnika Demokratske fronte vezanu za izdvajanje određenog procenta novčanih sredstava iz Budžeta KS za ovu namjenu. Vlada nije mogla uvažiti predloženi procent izdvajanja od jedan posto sredstava iz Budžeta KS, ali se složila s potrebom da se on u narednim godinama tačno precizira, uz isticanje da je u ovom trenutku procent izdvajanja za ovu djelatnost oko 0,65 posto iz ukupnih sredstava Budžeta KS, odnosno oko pet miliona KM.

Na današnjem zasjedanju potvrđena su i imenovanja Besima Balića za predsjednika Skupštine preduzeća „Park“ te Amela Omerovića i Senada Mujića za članove ovog tijela. Na iste funkcije u preduzeću „Pokop“ saglasnost su dobili Sanjin Manjo, kao predsjednik Skupštine, i Ljuljana Vranac i Tea Teskeredžić, kao članovi Skupštine. Predsjednik i članovi Skupštine Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Rad“ bit će Adnan Džemidžić, Elvesta Mulahasanović i Mirsada Hodžić. Iste funkcije u "Sarajevogasu" će obavljati Salem Alibegović, kao predsjednik Skupštine i Adelina Džanković i Sanida Pašić, kao njeni članovi. Zastupnici su potvrdili imenovanje predsjednika i članova Skupštine Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća  „Toplane - Sarajevo“, i to: Muamer Hadžović, predsjednik Skupštine, i Zajim Aljičević i Rahmija Hodžić, kao njeni članovi. Iste funkcije u narednom periodu obnašat će i Kemal Džabija, Dženana Remić i Muris Redžić u Skupštini KJKP  „Tržnice - pijace“, te Hadžan Konjo, Mersiha Duraković i Mirsad Ibrović u preduzeću „Vodovod i Kanalizacija“.

U nastavku zasjedanja zastupnici su dali saglasnosti i na Odluku Vlade Kantona Sarajevo o kategoriji lica, uslovima i kriterijima za rješavanje stambenog pitanja putem kupovine stana pod povoljnijim uslovima. Podržan je i Prijedlog odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo uz tri amandmana zastupnika Predraga Kojovića iz Naše stranke od šest koliko ih je predložo, a kojom su pored ostalog određene strožije mjere izdavanja dozvole upotrebe energenata koji ugrožavaju zdravlje ljudi. Novine su strožije kazne kod nedozvoljene upotrebe čvrstih goriva posebno onih lošijeg kvaliteta, precizno objašnjanje pojmova, regulisanje dimnjačarske djelatnosti kao i prošireno djelovanje inspekcija u ovoj oblasti. Odluka podrazumijeva uključivanje nadležnih organa uprave i upravnih organizacija Kantona, Grada i općina, te drugih pravnih lica u sistem upravljanja kvalitetom zraka, identifikaciju izvora i registar emisija u zrak, ograničenje i nadzor emisija u zrak, kvalitet zraka koji se određuje mjerenjem i metodom procjene na osnovu matematičkih modela, ocjenu ugroženosti zdravlja građana i ekosistema, održavanje dimovodnih objekata, informisanje i edukaciju u svrhu poboljšanja kvaliteta zraka.  I Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o obaveznoj preventivnoj sistematskoj deratizaciji na području Kantona Sarajevo je također usvojen na današnjoj sjednici. Zastupnici su donijeli odluku o davanju saglasnosti na Poslovnik o radu Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara za prošlu  godinu, te su usvojili i Izvještaj o radu ovog odbora.  

Zastupnici su usvojili i Izvještaj o radu Vlade Kantona Sarajevo za period od 01.01. do 31.12.2015. godine. U navedenom periodu, Vlada Kantona Sarajevo je održala 32 redovne i 17 vanrednih sjednica na kojima je razmatrala 877 tačaka dnevnog reda, u sklopu kojih je utvrdila i dostavila Skupštini Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje: 12 nacrta zakona, 26 prijedloga zakona i 63 odluke. Pored normativno-pravnih materijala, razmatrani su: Bilans energetskih potreba za 2015. godinu, 71 program i plan, 62 izvještaja i 13 informacija. U istom periodu Vlada Kantona Sarajevo je iz svoje nadležnosti donijela: pet uredbi, 146 odluka, 223 rješenja, 568 zaključaka, zauzela pet Stavova po osnovu Amandmana i Izvještaja Komisija Skupštine Kantona Sarajevo, dva izjašnjenja prema instituciji Ombudsmena/Ombudsmana, donijela Akcioni plan za borbu protiv korupcije i Programa obilježavanja Dana Kantona Sarajevo u periodu od 02. do 09. maja protekle godine. Također, Vlada Kantona Sarajevo je razmatrala i programe rada i finansijske izvještaje kantonalnih organa uprave i upravnih ustanova, javnih ustanova iz oblasti zdravstva, iz oblasti kulture i sporta, javnih ustanova iz oblasti obrazovanja i nauke i oblasti rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, te donosila njihove programe i planove rada. Usvojen je i izvještaji o radu Pravobranilaštva Kantona Sarajevo za 2015.godinu.

Izvještaj o radu Fonda Kantona Sarajevo za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila - žrtava rata „IKRE“ sa izvještajem o finansijskom poslovanju za istu godinu nije dobio potrebni broj glasova zastupnika te nije usvojen. Nije podržan ni izvještaji o radu sa finansijskim izvještajem Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe, a na koje je prethodno dato mišljenje ovlaštenog revizora. Vlada KS je zbog određenih nedoumica s današnjeg dnevnog reda povukla Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo za prošlu godinu. Zastupnici nisu podržali ni Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja za 2015. godinu.

Nakon objedinjene rasprave, zastupnici su se pojedinačno izjašnjavali o izvještajima sedam javnih ustanova iz oblasti socijalne zaštite Kantona Sarajevo. Nisu podržali izvještaje o poslovanju „Gerontološkog centar“, Terapijske zajednice - Kampus Kantona Sarajevo, Doma za djecu bez roditeljskog staranja, „Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba“ i „Kantonalnog centra za socijalni rad“  za prošlu godinu.

Svoju podršku dali su izvještajima o poslovanju kantonalnih javnih ustanova „Porodično savjetovalište“ i „Disciplinski centar za maloljetnike“ za 2015. godinu.