Skip to main content
Please wait...

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS: Za rekonstrukciju kanalizacione i vodovodne mreže u Ilijašu i Hadžićima izdvojeno 850.000 KM

mediha.zugic (3, Jun 2016)

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo izdvojilo je 850.000 KM za rekonstrukciju kanalizacione i vodovodne mreže u općinama Ilijaš i Hadžići. Sporazume o realizaciji tih projekata potpisao je danas resorni ministar Senad Hasanspahić sa općinskim načelnicima Akifom Fazlićem i Hamdom Ejubovićem.

Iz namjenskih budžetskih sredstava 450.000 biće doznačeno Općini Ilijaš za rekonstrukciju vodozahvatišta Junakova, te rekonstrukciju fekalne kanalizacione mreže u mjesnim zajednicama Luka-Donja Luka, Ljubinići-Radića potok i Ljubinići na potezu prema školi, u MZ Podlugovi na potezu Makljen-Ina i u naselju Malešići. Sredstva će biti raspoređena i za rekonstrukciju vodovodne mreže na potezu Gradski stadion-Alića Bara, vodovodne i kanalizacione mreže na potezu Gornja Luka–Industrijska zona Luka, te vodovodne mreže Mrakovo-Salkanov Han. Također će biti saniran rezervoar srednje zone gradskog vodovoda Ilijaš.

Načelnik Fazlić je istakao da je Općina Ilijaš u 2016. godini pokrenula značajnije aktivnosti na rekonstrukciji vodovodnog sistema te da će se, između ostalog, realizacijom ovih projekata značajno smanjiti gubici vode u sistemu koje je bilježilo komunalno preduzeće.

Za nastavak izgradnje novog kanalizacionog kolektora Dupovci-Pazarić-Resnik, kroz sela Lokve i Gornji Zovik,u općini Hadžići Ministarstvo je izdvojilo 400.000 KM.

"Uz ova sredstva i još milion KM, koliko je izdvojila Općina, realizirat će se značajan dio ovog velikog i skupog projekta. Stavit će se u funkciju jedan dio magistralnog voda od Resnika i napraviti sekundarni vodovi za Lokve, Zovik i okolna mjesta", izjavio je načelnik Ejubović i istakao da se ova općina ozbiljno posvetila problematici odvodnje otpanih voda.

"Naš je cilj da svi vodotoci na području općine Hadžići budu čisti. Vodoopskrba stanovništva se vrši isključivo iz izvorišta sa područja naše općine pa izgradnjom ovakvih sistema doprinosimo očuvanju čistoće vodotoka i zaštiti životne sredine", dodao je načelnik Ejubović.

Ministar Hasanspahić je naveo da su ovo šesti i sedmi sporazum koje je Ministarstvo u ovoj godini sklopilo sa općinama na području Kantona Sarajevo, a u cilju rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže.

"Kroz ove projekte osigurava se bolje vodosnabdijevanje ali i odvodnja optadnih voda na području svih općina, uključujući i ove ", naglasio je ministar Hasanspahić.