Skip to main content
Please wait...

Kantonalna uprava civilne zaštite: Dogovorene pripremne aktivnosti za zaštitu od mogućih požara tokom ljetne sezone

azra.djozo (13, Jun 2016)

U organizaciji Kantonalne uprave civilne zaštite u petak je održan sastanak na kojem su razmatrane pripremne aktivnosti za predstojeću ljetnu sezonu u kojoj su izražene mogućnosti pojave požara na području Kantona Sarajevo. Na sastanku su, osim predstavnika ove uprave, prisutni bili i predstavnici svih subjekata od značaja za zaštitu od požara na otvorenom prostoru, i to: Vatrogasnog saveza Kantona Sarajevo, MUP-a KS – Uprave policije, KJP „Sarajevo-šume“, Kantonalne uprave za šumarstvo, KJU za zaštićena prirodna područja i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Ovom prilikom, iznesene su analize vezane za poduzimanje adekvatnih priprema svih subjekata od značaja za zaštitu od požara na otvorenom prostoru, odnosno preventivne mjere zaštite od požara. U cilju pravovremenog i efikasnog odgovora svih subjekata od značaja za zaštitu od požara na eventualne pojave nastanka požara u šumama na području Kantona Sarajevo u nastupajućoj ljetnoj sezoni, između ostalog, zaključeno je da svi subjekti trebaju odmah da analiziraju svoje obaveze koje imaju u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i da u skladu s istim preduzmu mjere i aktivnosti kako bi se uočeni problemi otklonili što prije. Dogovoreno je da se odmah pripreme neophodne snage i sredstva i izvrše pregledi svih materijalno-tehničkih sredstava koje se koriste u protivpožarnoj zaštiti. Zaključeno je i da se osigura kontinuirano održavanje tih sredstava na protivpožarnim punktovima, kao i da se izvrši nabavka neophodnih materijalno-tehničkih sredstava.

Najavljeno je i pokretanje realizacije projekta izgradnje rezervoara za vodu na predviđenim lokacijama. Naloženo je i da pripadnici osmatračko-dojavne službe i lugari obavezno prilikom izbijanja požara trebaju tražiti podršku od MUP-a Kantona Sarajevo, kako bi njihovi pripadnici izašli na lice mjesta i izvršili uviđaj na osnovu kojeg bi se mogle podnijeti prijave protiv počinilaca izazivanja požara i isti sankcionisali u skladu sa važećim propisima. Pripadnici lugarske službe obavezani su da moraju biti prisutni na lokalitetima nastanka požara kako bi uveli vatrogasne snage na požarište. Razgovarano je o preduzimanju i drugih preventivnih mjera zaštite od požara na otvorenom prostoru.