Skip to main content
Please wait...

Predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić donirala sredstva za gradnju crkve Sv. Luke Evanđeliste u Novom Gradu

azra.djozo (22, Jun 2016)

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić posjetila je danas Župu Svetog Luke Evanđeliste u Novom Gradu i tom prilikom uručila donaciju u svrhu finansiranja dijela troškova za izgradnju fasade na crkvi koja se nalazi u sklopu Župe.

Župnik, don Anto Jelić se zahvalio predsjedateljici na uručenoj donaciji, te istakao sljedeće:

„Naša župa trenutno okuplja 2.000 župljana, uglavnom osoba treće životne dobi i slabijeg materijalnog statusa. Župna crkva Sv. Luke Evanđeliste je prva crkva koja je poslije 1936. godine dobila dozvolu za građenje. Izgradnja crkve je započela 2007. godine, a ove godine smo počeli sa izgradnjom fasade na crkvi za šta su nam neophodna finansijska sredstva i svaka pomoć je dobrodošla, a ovo je prvi put da smo dobili određenu finansijsku pomoć od Kantona Sarajevo na čemu smo vam veoma zahvalni. Otkako je počela gradnja crkve desilo se 17 različitih napada na crkvu, što je unijelo nemir u živote naših župljana kojima je naša crkva drugi dom. Isto tako, Sarajevo je naš dom u kojem je uvijek bilo mjesta za sve i zato se nadam da će ovakvih slučajeva u budućnosti biti sve manje”.

„Problemi katoličke zajednice u Kantonu Sarajevo su zabrinjavajući, a problem je u tome veći što javnost i građani nisu upoznati o tome. Smatram svojom misijom da kao predsjedateljica Skupštine KS o tome javno progovorim i pomognem onoliko koliko mogu, a ovaj vid pomoći smatrajte malim dijelom mojih sadašnjih i budućih aktivnosti u tom pravcu“, rekla je ovom prilikom predsjedateljica Ana Babić.