Skip to main content
Please wait...

Ministar Muharem Fišo: "Istinu i herojstvo sačuvati od zaborava"

mediha.zugic (20, Jul 2016)

Polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Ilijašu je jučer počelo obilježavanje Dana otpora i herojstva u organizaciji Patriotske lige Illijaš. Događaju je prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.  

Devetnaesti juli smatra se jednim od značajnijih datuma jer je na taj dan početkom proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata zarobljen prvi tenk agresora u Misoči i potom stavljen u funkciju odbrane ove općine.

Ministar  Fišo je podsjetio na važnost ovoga datuma i ono što su poginuli borci učinili za svoje sugrađane.

„Taj dan je posebno važan za sve građane Ilijaša i šire, jer podsjeća na pravi herojski čin hrabrih boraca. Ovo mjesto je simbol herojske borbe i građani ovoga mjesta zaslužuju da se nikad ne zaboravi šta je toga dana bilo. Ovi i slično događaji moraju se na adekvatan način prezentovati mlađim generacijama, kako bi se istina i herojstvo sačuvalo od zaborava“, istakao je ministar Fišo.

Obilježavanje Dana otpora i herojstva nastavljeno je obilaskom mezarja u Misoči, spomen obilježja u haremu džamije te druženjem sa porodicama poginulih boraca.