Skip to main content
Please wait...

Podrška Misije OSCE-a Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS u reformskim procesima

mediha.zugic (22, Jul 2016)

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović primio je danas šefa Misije OSCE-a u BiH, ambasadora Džonatana Mura sa kojim je razgovarao o reformskim procesima u obrazovanju, kao obavezi naše zemlje u njenom pridruživanju  Evropskoj uniji.

U prethodnoj školskoj godini ovo ministarstvo je uz podršku i u saradnji sa Misijom OSCE-a BiH,  realiziralo edukaciju pedagoga-psihologa, direktora i nastavnika predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo  koja se odnosi na primjenu Indeksa inkluzivnosti.  

Ministar Kazazović je izrazio zahvalnost OSCE-u na toj, kao i podršci u provođenju kurikularne reforme u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju Kantona Sarajevo.

Naveo je da je u pripremi izrada razvojnih planova u navednim obrazovnim ustanovama, koji će po novim zakonima o osnovnom i srednjem obrazovanju u Kantonu Sarajevo biti dio pedagoške dokumentacije i evidencije, kao i sastavni dijelovi Godišnjeg programa rada škola. U  saradnji sa Misijom OSCE-a, Ministarstvo će odabrati najefikasnije razvojne planove.

Ministar je informisao ambasadora Mura i da je u toku javni poziv za članove i koordinatora stručnog tima koji će planirati izradu Strategije kurikuluma u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, na koji se odazvao veliki broj prosvjetnih radnika što pokazuje njihovo interesovanje da učestvuju u tome.

"Misija OSCE-a je uvijek doprinosila poboljšanju obrazovanja, te se iskreno nadamo nastavku uspješne saradnje i aktivnostima na pravičnom i kvalitetnom odgoju i obrazovanju djece, učenika i studenata", istakao je ministar Kazazović.

Ministar i ambasador Mur su se također dogovorili da će početkom školske godine  zajedno posjetiti obrazovne ustanove na području Kantona Sarajevo.