Skip to main content
Please wait...

Vlada KS, SERDA, HUB 387 sa Uredom Helvetas Swiss Intercooperation u BiH: Uspostavljanje Tehnološkog parka IT industrije kroz projekt “MarketMakers”

lamija.bojadzic (22, Jul 2016)

Vlada Kantona Sarajevo, Ured Helvetas Swiss Intercooperation u BiH, Udruženje HUB 387 i Sarajevska razvojna agencija SERDA potpisali su danas Protokol o međusobnoj saradnji čiji je cilj jačanje konkurentnosti i atraktivnosti Kantona Sarajevo kroz razvoj i podršku IT sektora.

Ured Helvetas Swiss Intercooperation u Bosni i Hercegovini kroz projekt “MarketMakers”, a koji je jedan od tri projekta sa svrhom pomoći zapošljavanju ovdje i koji je podržan od švicarske Vlade odabrao je upravo sektor informacionih tehnologija kao prvi sektor ulaganja u svrhu razvoja privatnog sektora i privrednog rasta.

“Kada ostali dijelovi u Bosni i Hercegovini vide šta se dešava u Sarajevu i uvjere se šta je sve moguće učiniti, kakve iskorake praviti, to je svakako ohrabrenje za njih, zato je nama važna ova saradnja i ovakvi projekti. Ovo je oblast sa posebnim razvojnim mogućnostima i vjerujem da ćemo ih zajedno uspjeti  iskoristiti”, istakao je Andrew Wilson projekt menadžer švicarskog Ureda u BiH.

Nedovoljna povezanost uprave, nauke i istraživanja i privatnog sektora – industrije, identifikovana je kao jedna od ključnih prepreka za uključivanje potencijalnih investitora tj. krajnjih korisnika u ovom sektoru. Analiza IT sektora  koju je proveo “MarketMarkers” pokazuje da je njegov rast  na godišnjem nivou u BiH preko 10 posto, da se broj zaposlenih u ovom sektoru u zadnje dvije godine povećao za više od 30 posto te da je trenutno ovdje zaposleno oko 12.000 ljudi. Procjene govore da se taj broj može brzo i značajno povećavati.

Upravo zbog toga će u fokusu ove saradnje biti uspostavljanje progresivnog i inovativnog poslovnog modela Centra IT industrije odnosno Tehnološkog parka gdje bi na jednom mjestu, sa svojim znanjem i tehnologijom IT firme i stučnjaci bili podrška razvoju kako samog sektora tako i drugih oblasti i privrednog razvoja.

Vlada Kantona Sarajevo IT sektor svrstava  među tri  strateške privredne grane na kojima bazira budući  privredni razvoj Kantona:

“Koliki je značaj i kakve su mogućnosti općeg razvoja kroz razvoj IT sektora naglašavamo na svakom koraku. Tržište traži mnogo više kadrova ove struke nego što mi kroz naš obrazovni sistem možemo ponuditi i svjesni smo da te procese moramo ubrzavati. Korist je višestruka, od samog zapošljavanja i svaka druga oblast napreduje primjenom naprednih IT tehnologija. Ovdje imamo primjere kroz elektronsko očitovanje vodomjera, elektronskih učionica, elektronskih đačkih knjižica, zdravstvene evidencije, i još puno toga”, rekao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković koji je uz Andrewa Wilsona, Edina Saračevića i Ševkiju Okerića jedan od potpisnika ovog Protokola.On je dodao da je na lokalitetu Šipa predviđena gradnja jednog ovakvog Tehnološkog parka.

Koordinaciju projektu pružat će SERDA zajednički sa privatnim sektorom i HUB 387 kroz stručnu i profesionalnu pomoć iz same IT industrije.

Saradnja potpisnica Protokola će se odvijati u dvije faze.Prva podrazumijeva organizaciju, provođenje i finansiranje izrade Studije sa detaljnim prikazom ekonomskih i finansijskih koristi za razvoj društvene zajednice i ciljne grupe -  nezaposleni mladi i kompanije iz oblasti IT industrije.  

Implementacija Studije predviđena je za drugu fazu, definiše uloge potpisnica protokola, međusobne odnose sa privatnim sektorom, uključivanje akademske zajednice, razvoj i prilagođavanje obrazovnog sistema za potrebe IT sektora, način finansiranja projekta, izgradnju infrastrukture te praćenje i mjerenje rezultata samog projekta.