Skip to main content
Please wait...

Pripreme za manifestaciju "Odbrana BiH - Igman 2016" u završnoj fazi

mediha.zugic (26, Jul 2016)

Informacija o provedenim aktivnostima za obilježavanje manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2016" bila je jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice Koordinacije boračkih udruženja Kantona Sarajevo kojoj je prisustvovao i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo. Manifestacija će se održati 04. i 05. augusta, a organizator najvećeg broja aktivnosti  i ove godine je Ministarstvo za boračka pitanja KS.

Ministar Fišo i njegov pomoćnik Osman Smajlović upoznali su predsjednike boračkih udruženja, koja su članice Koordinacije, sa protokolom obilježavanja manifestacije te su dogovorili aktivnosti koje će preuzeti pojedina udruženja.

Po riječima ministra Fiše pripreme za obilježavanje manifestacije su u završnoj fazi.

"Počet će polaganjem cvijeća i obraćanjem predstavnika Koordinacionog odbora na mezaju Kovači. Istog dana planiran je program pod nazivom "Mladi na putu života" u okviru kojeg će se mladi svih uzrasta sa ratnim zastavama zaputiti prema Velikom polju na Igmanu. Na tom putu će se zaustaviti na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić gdje će položiti cvijeće, a potom kod Ratnog tunela. Narednog dana će ići prema Velikom polju i ratnoj džamiji na Igmanu gdje će biti upriličen vjerski program za šehide. Tu će se pridružiti defileu jedinica svih korpusa Armije RBiH", naveo je ministar Fišo.

Najavljeno je da će, u okviru manifestacije biti upriličen i kulturno-umjetnički program na platou Velikog polja. Također će biti položeno cvijeće na šehidskim mezarjima na Velikom polju, Mrazištu, Brezovači i Sjeničkoj kosi, kao i na mezarjima Kovači, u Hrasnici, Trnovu i u Pazariću.

Nakon kulturno-umjetničkog programa i obraćanja zvaničnika, manifestacija će se nastaviti sportskim aktivnostima.