Skip to main content
Please wait...

Delegacija boračkih udruženja KS predvođena ministrom Muharemom Fišom obilježila 24. godišnjicu pogibije Čedomira Bate Domuza i Smaje Some

azra.djozo (1, Aug 2016)

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo zajedno sa predstavnicima Udruženja „Zlatni ljiljan“ i Koordinacije boračkih udruženja Kantona Sarajevo u subotu je položio cvijeće i odao počast na grobu hrabrog branioca i dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, nosioca „Ordena zlatnog grba sa mačevima“ kao i „Policijske medalje za hrabrost“ Čedomira Bate Domuza. Ovim činom obilježena je 24. godišnjica njegove pogibije. Prisutni su se prisjetili i najstarijeg borca na Igmanu Smaje Some koji je u borbama vođenim istog dana također izgubio svoj život.

Čedomir Domuz je rođen 30. marta 1960. godine u Binježevu - Hadžići. Poginuo je 30. jula 1992. godine na Rogoju - Trnovo, kao vojnik na dužnosti komandira izviđačko-diverzantskog voda, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine. Posthumno je 1992. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“ , a 1994. godine i „Ordenom zlatnog grba sa mačevima“.

Smajo Somo je bio najstariji borac Armije Republike Bosne i Hercegovine na Igmanu, a imao je 70 godina.