Skip to main content
Please wait...

Konferencija za medije u Kantonu Sarajevo: U manifestaciji „Odbrana BiH – Igman 2016“ ove godine učestvovat će predstavnici svih korpusa Armije RBiH

azra.djozo (3, Aug 2016)

Predstavnici Organizacionog odbora manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2016“, koja se ove godine 16. put po redu održava krajem prve sedmice augusta mjeseca na planini Igman, najavili su veliki broj različitih aktivnosti u kojima će po prvi put organizovano učestvovati i prisustvovati predstavnici boračkih kategorija iz nekadašnjih zona odgovornosti svih korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ovo je ključna poruka poslana preko prisutnih predstavnika medija bosanskohercegovačkoj javnosti uz poziv svim patriotama na danas održanoj konferenciji za medije organiziranoj uoči ove tradicionalne manifestacije.

Kako je istakao predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, najveća zasluga za dobru organizaciju pripada Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu za boračka pitanja KS, većem broju sarajevskih općina, ali i kantonalnim javnim preduzećima i ustanovama koje će svaka na svoj način imati značajnu ulogu tokom održavanja ove manifestacije.

„U organizaciju ove manifestacije aktivno su bili uključeni i predstavnici svih vjerskih zajednica, koji su zaduženi za provedbu vjerskog dijela programa kojim će se prisutni preživjeli s dužnim pijetetom prisjetiti svih šehida i palih boraca koji su svoje živote utkali u temelje naše jedine države Bosne i Hercegovine“, naglasio je ministar Bukvarević.

Najavio je i održavanje Okruglog stola o temi: „Uloga medija u odbrani Bosne i Hercegovine“ u septembru te pozvao prisutne predstavnike medije da mu u što većem broju prisustvuju.

Dopredsjednik Organizacionog odbora i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo je posebno potcrtao da će biti organizovano prisustvo i masovni dolazak predstavnika svih boračkih kategorija iz cijele BiH:

„Ovom prilikom, pozivam sve istinske patriote da prisustvuju ovoj manifestaciji koja se ove godine organizuje pod simboličnim sloganom 'Dođi i posvjedoči' kao i da se aktivno uključe u tradicionalno odavanje počasti svim palim borcima za našu državu Bosnu i Hercegovinu, ali i odavanje poštovanja svim preživjelim domoljubima“.

Direktor Fonda memorijala KS Nurudin Džiho je podsjetio sve prisutne da je ova manifestacija u stvari čas historije namijenjen prije svega mladima i našoj djeci koji po sadašnjem školskom planu i programu nemaju mogućnost u obrazovnim ustanovam učiti i saznati sve o borbi njihovih očeva, majki, ali i djedova za vlastiti opstanak i nastanak naše jedine domovine.

Generalni sekretar manifestacije Suad Zijadić je govorio o tehničkim detaljima organizacije te najavio raspored organizovanog besplatnog prijevoza iz svih općina Kantona Sarajevo koji će sutra biti objavljen u „Dnevnom avazu“.

„I ove smo godine osigurali 5.000 porcija ukusnog vojničkog graha, dovoljan broj cisterni s pitkom vodom, prisustvo dežurnih ekipa vatrogasne službe, hitne pomoći, a sve je to omogućeno zahvaljujući Ministarstvu za boračka pitanja i Vladi KS koji su osigurali stabilan i dostatan budžet“, naveo je Zijadić.

Ovogodišnja manifestacija počet će u četvrtak 04. augusta u 10:00 sati u Memorijalnom centru „Kovači“ svečanim otvaranjem i polaganjem cvijeća. Istog dana planiran je program pod nazivom "Mladi na putu života" u okviru kojeg će se mladi svih uzrasta sa ratnim zastavama zaputiti prema Velikom polju na Igmanu. Na tom putu će se zaustaviti na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić gdje će položiti cvijeće, a potom kod Ratnog tunela. Narednog dana u petak 05. augusta će ići prema Velikom polju i ratnoj džamiji na Igmanu gdje će biti upriličen prigodan vjerski program. Tu će se pridružiti defileu jedinica svih korpusa Armije RBiH. Bit će upriličen i bogat kulturno-umjetnički program na platou Velikog polja te položeno cvijeće na šehidskim mezarjima na Velikom polju, Mrazištu, Brezovači i Sjeničkoj kosi, kao i na mezarjima u Hrasnici, Trnovu i u Pazariću. Nakon kulturno-umjetničkog programa i obraćanja zvaničnika, manifestacija će se nastaviti sportskim aktivnostima.