Skip to main content
Please wait...

U okviru Javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o filmskoj djelatnosti: Ministar Kurić održao konsultacije s predstavnicima udruženja filmskih radnika, reditelja i drugih filmskih stvaralaca

azra.djozo (15, Aug 2016)

Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj krajem proteklog mjeseca utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o filmskoj djelatnosti, te odredila da se održi javna rasprava u trajanju od 30 dana u kantonalnim organima uprave, jedinicama lokalne samouprave, naučnim i stručnim ustanovama.

Poziv za Javnu raspravu je otpremljen 03. augusta 2016. godine na 42 adrese udruženja filmskih radnika, producenata, distributera prikazivača i ustanova registrovanih i za filmsku djelatnost, te kantonalnim organima uprave i jedinicama lokalne samouprave.

U srijedu 10. augusta 2016. godine, u okviru javne rasprave na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o filmskoj djelatnosti, u multimedijalnoj sali Kantona Sarajevo održane su konsultacije u organizaciji Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo sa predstavnicima  udruženja filmskih radnika, reditelja i drugih filmskih stvaralaca, kao i sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave i MUP-a Kantona Sarajevo.

Konsultacijama su, pored ministra kulture i sporta Mirvada Kurića te sekretara ministarstva Dragana Vujmilovića, prisustvovali: predsjednica Udruženja filmskih radnika BiH Ines Tanović, predsjednik Udruženja Novi film Srđan Šarenac, producent SCCA/PRO.ba i član Udruženja filmskih radnika BiH Amra Bakšić Čamo, član Upravnog odbora Udruženja filmskih radnika BiH Jovan Marjanović, direktor proizvodnje Refresh production Branko Šimunac, ispred Udruženja  reditelja i rediteljica, Refresh production i ASU Srđan Vuletić, producent (Heft production) Almir Šahinović, filmski i TV producent (član UFRBiH) Milenko Prstojević, stručni savjetnik za društvene djelatnosti u Općini Trnovo Emina Korač, pomoćnik načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad Sarajevo Amina Deljković i predstavnica MUP-a Kantona Sarajevo Almedina Čustović.

Prisutni su iznijeli iskustva i poteškoće koje imaju u svom radu, probleme sa kojima se susreću i očekivanja i prijedloge kako i na koji način ta pitanja treba da budu riješena. Nakon šire rasprave o tekstu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o filmskoj djelatnosti, zaključeno je sljedeće:

  • Nacrt Zakona je dobra polazna osnova za javnu raspravu.
  • Svi prisutni, kao i drugi subjekti pozvani u javnu raspravu imaju priliku da za vrijeme trajanja javne rasprave u pisanom obliku dostave svoja mišljenja i sugestije, kako bi se poboljšao postojeći tekst i dobio kvalitetan prijedlog ovog Zakona.
  • Određena pitanja koja nisu zakonska materija bliže će se urediti podzakonskim aktima.