Skip to main content
Please wait...

UNEP i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS: Jedan dan u okviru SFF-a posvećen borbi za čistiji zrak

mediha.zugic (15, Aug 2016)

Program UN-a za okoliš (UNEP) u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom i brojnim partnerima organizuje drugu po redu manifestaciju pod nazivom „PriroDan", posvećenu promociji borbe za čistiji zrak. Manifestacija će održati prekosutra, 17. augusta u okviru SFF-a, a ovogodišnji partner u organizaciji je i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Tim povodom danas je upriličena press konferencija na kojoj su govorili programski direktor u UNEP kancelariji u Beču Pier Carlo Sandei i pomoćnica ministra u Sektoru za okoliš pomenutog ministarstva Zijada Krvavac.

Kako je istakao Sandei, progamom je predviđen niz aktivnosti kojim će biti obilježen ovaj festivalski dan. Rekao je da je ta ideja pokrenuta prije nekoliko mjeseci na sastanku predstavnika UNEP-a, čelnika Vlade KS i resornog ministarstva, te da su se u njenu realizaciju uključili privatni i javni sektor, međunarodne organizacije, kao i ambasade.

“Upravo u ovo vrijeme trebamo govoriti o značaju kvaliteta zraka i poduzeti odgovarajuće planske aktivnosti. Cilj nam je ponuditi adekvatna rješenja koja ćemo i prezentirati narednih dana”, istakao je između ostalog Sandei naglašavajući kako se kroz sistem centralnog grijanja, unapređenje javnog transporta i odgovarajuće tehnološke mjere može unaprijediti kvalitet zraka u Sarajevu i BiH. Također je naveo  da su izrađeni promotivni materijali, koji će tokom trajanja festivala i kasnije na različite načine skretati pažnju na potrebu unapređenja kvaliteta zraka.

Pomoćnica ministra za zaštitu okoliša Zijada Krvavac navela je da je resorno kantonalno ministarstvo prihvatilo poziv za partnerstvo, prije svega radi razmjene informacija i preuzimanja iskustava od međunarodnih stručnjaka i predstavnika koje je UNEP uključio u problematiku zagađenja zraka. Istakla je da Sarajevo nije jedini grad koji ima problema sa zagađenjem zraka, da je situacija sa koncentracijama čvrstih čestica PM10 - prašine prisutna i u drugim velikim evropskim gradovima, kao i u bosansko-hercegovačkim gradovima u kojima su evidentna industrijska zagađenja. Po njenim riječima, zagađenje zraka u Kantonu Sarajevo je na svu sreću sezonskog karaktera, odnosno intenzivnije je prisutno tokom zimskog perioda zbog meteoroloških karakteristika Sarajevske kotline, kao i rada velikog broja kotlovnica za zagrijavanje javnih i stambenih objekata, a problem su i emisije izduvnih gasova iz saobraćaja, koje značajno doprinose akumulaciji polutanata u zraku. Kazala je da odgovorne politike u svim sredinama traže najadekvatnije odgovore za postojeću situaciju, pa i Kanton Sarajevo.

“Kanton Sarajevo ima dugogodišnje iskustvo u planiranju i provođenju aktivnosti u cilju boljeg kvaliteta zraka. Osigurali smo kontinuirano mjerenje i analizu, uradili jedini u BiH Registar emisija u cilju utvrđivanja porijekla emisija, donijeli strogu regulativu, obezbijedili nadzor nad kotlovnicama, provodimo projekte energijske efikasnosti, popravlja se saobraćajna infrastruktura, snižena cijena prirodnog gasa kao najprihvatljivijeg energenta, zaštitili prirodna područja oko Sarajeva koja predstavljaju reciklator zagađenog zraka i sl. Ipak puno toga treba još uraditi, ali bez sinergije svih nivoa vlasti u BiH, Federaciji, Kantonu i općinama teško je očekivati dobar rezultat”, istakla je Krvavac.

Mišljenja je da problem predstavlja nedostatak institucija koje bi se cjelovito bavile upravljanjem kvalitetom zraka.

“Treba uspostaviti i ojačati postojeće institucije, osposobiti kadrove kojih je izrazito malo, uvesti bolje planiranje posebno održivo prostorno, napr. jedna smo od rijetkih zemalja koja nema Agenciju za zaštitu okoliša, a osjetan je i nedostatak nezavisnih akreditovanih laboratorija za mjerenje emisija”, naglasila je. Neophodno je, po njenim riječima, i poboljšati regulativu na višim nivoima vlasti vezano za kontrolu emisija iz motornih vozila provođenjem Eko testa i isključivanjem iz saobraćaja ako ne zadovoljavaju propisane vrijednosti, kontroli kvaliteta goriva, a pozitivnom je između ostalog ocijenila i mjeru ograničenja uvoza starih automobila koji moraju imati normu Euro 4 motora.

Slogan ovogodišnjeg PriroDan-a je "U zdravom tijelu zdrav vazduh", a tokom njegovog trajanja će između ostalog biti prikazan dokumentarni film i prateća panel diskusija o temama stanja kvaliteta zraka Sarajevu, njegovom utjecaju na zdravlje ljudi, kao i o najboljim praksama iz EU za smanjenje zagađenja zraka u urbanim područjima. Također će biti upriličena javna demonstracija rada mobilne stanice za monitoring kvaliteta zraka i data mogućnost građanima da učestvuju u tome, degustacije organskih proizvoda u okviru "PriroDan sajam"-a, te organizirane brojne radionice za odrasle i zabavno-edukativni sadržaji za djecu i mlade o temama energijske efikasnosti i zaštiti okoliša.