Skip to main content
Please wait...

Nizom edukativnih događaja i aktivnosti obilježena manifestacija "PriroDan 2016."

mediha.zugic (18, Aug 2016)

Nizom edukativnih događaja i aktivnosti usmjerenih na promociju borbe za čistiji zrak jučer je obilježena manifestacija "PriroDan 2016", u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija (UN) za okoliš (UNEP), Sarajevo Film Festivala i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Manifestaciju je otvorio direktor SFF-a Mirsad Purivatra koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što drugu godinu zaredom u saradnji sa UNEP-om organizuju ovu edukativnu manifestaciju, u čijem je fokusu ovaj put kvalitet zraka.

"PriroDan" je počeo prikazivanjem dokumentarnog filma pod nazivom "Ovo mijenja sve" ("This changes everything") u Cinema City-u. Sniman u devet zemalja i na pet kontinenata ovaj film je, po riječima organizatora, pokušaj da se redefiniraju izazovi klimatskih promjena. Inspirisan je istoimenim bestselerom autorice Naomi Klein i predstavlja stanje u sedam područja u svijetu koje trpe posljedice korištenja prljave energije i klimatskih promjena. U filmu autorica predstavlja ideju kako je moguće iskoristiti egzistencijalnu krizu izazvanu tim promjenama i transformisati propali ekonomski sistem u nešto radikalno bolje.

Održana je i panel diskusija o temama kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo i utjecaju kvaliteta zraka na zdravlje ljudi, te su tom prilikom prezentirane najbolje prakse za smanjenje zagađenja zraka u urbanim područjima koje se primjenjuju u zemljama Evropske unije. Prisustvovali su joj predstavnici zakonodavne vlasti, nadležnog ministarstva, zavoda i organizacija Kantona Sarajevo, te Federalnog hidrometeorološkog zavoda, Svjetske zdravstvene organizacije, Urbanističkog instituta Republike Slovenije, Regionalnog centra za informisanje i obrazovanje kao i renomiranih evropskih firmi koje se bave proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora. Istaknuto je, između ostalog, da je zagađenje zraka u Sarajevu intenzivnije priusutno tokom zimskog perioda te da je uvjetovano općim meteorološkim prilikama i karakteristikama Sarajevske kotline, te zbog rada velikog broja kotlovnica za zagrijavanje javnih i stambenih objekata. Kao problem su navedene i emisije izduvnih gasova iz saobraćaja, koje značajno doprinose akumulaciji polutanata u zraku. Navedeno je da situacija nije alarmantna, ali je dobar indikator da se moraju intenzivirati infrastrukturni zahvati u vezi uređivanja saobraćaja u Sarajevu ali i utopljavanja stambenih objekata i rekonstrukcije sistema zagrijavanja kako bi se smanjili troškovi grijanja i podstaklo korištenje prirodnog gasa kao ekološki najprihvatljivijeg energenta. Rečeno je da Vlada Kantona, kao jedna od rijetkih u BiH provodi projekte energijske efikasnosti i rekonstrukcije saobraćajne infrastrukture ali i druge mjere i aktivnosti čiji je cilj osiguranje boljeg kvaliteta zraka. Snižena je cijena prirodnog gasa, te su zaštićena prirodna područja oko Sarajeva koja predstavljaju reciklator zagađenog zraka. Također je usvojena potpuno nova regulativa o zaštiti zraka, nova Odluka o zaštiti kvaliteta zraka, kao i i Interventni plan mjera u slučaju prekomjernog zagađenja zraka. Osigurano je između ostalog i kontinuirano mjerenje i analiza emisija u zrak, izrađen Registar emisija u cilju utvrđivanja njihovog porijekla te je obezbijeđen nadzor nad kotlovnicama. Prezentirana su ovom prilikom i neka od rješenja koja su poduzeta u oblasti saobraćaja i gradskog prijevoza u Ljubljani, koja je imala problem sa zagađenjem zraka, a koja su dala dobre rezultate.

U sklopu manifestacije, tokom jučerašnjeg festivalskog dana, upriličen je i "PriroDan sajam" na Vilsonovom šetalištu. Oko 15 izlagača organiziralo je brojne radionice za odrasle i zabavno-edukativne sadržaje za djecu i mlade o temama kvaliteta zraka i zaštite okoliša. Upriličena je javna demonstracija rada mobilne stanice za monitoring kvaliteta zraka i data mogućnost građanima da učestvuju u tome. Također je organizirana izložba zdrave hrane, kao i takmičenje u najsporijoj vožnji bicikla. Među izlagačima su bili Zavod za javno zdravstvo KS-a, Federalni hidrometeorološki zavod BiH, Slow Food BiH, Udruženje za naučno-tehnički odgoj mladih u BiH, Asocijacija srednjoškolaca, SOS Dječje selo te mnoge druge organizacije za zaštitu okoliša.

Manifestacija je okončana postavkom izložbe o praćenju kvaliteta zraka u Sarajevu kroz historiju, koja će biti otvorena do 9. septembra u EU info centru.