Skip to main content
Please wait...

Premijer i ministri obišli Crkvu Svetog Preobraženja na Pofalićima: Vlada KS će finansirati sanaciju crkvene prostorije koja je izgorjela u požaru

azra.djozo (22, Aug 2016)

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministri unutrašnjih poslova i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Vedran Mulabdić i Čedomir Lukić posjetili su jutros pravoslavnu Crkvu Svetog Preobraženja na Pofalićima i, u pratnji paroha dolačkog Čedomira Đelme, obišli prostoriju koja je u subotu izgorjela u požaru.

Ovom prilikom, premijer Konaković je iskazao spremnost i ponudio parohu Đelmi da sanaciju nastale materijalne štete i rekonstrukciju ovog dijela objekta finansira Vlada Kantona Sarajevo.

„Vlada će nakon procjene nastale štete pružiti neophodnu finansijsku pomoć za sanaciju ovog dijela objekta, kako bi se što prije stvorili svi potrebni uvjeti za neometano obavljanje vjerskih obreda“, naglasio je premijer Konaković.

Paroh Đelmo je zahvalio premijeru i ministrima na konkretnom prijedlogu za pomoć, kao i na posjeti ovoj bogomolji.

I premijera i ministre je interesovalo da li su ovim nemilim događajima poremećene svakodnevne vjerske aktivnosti u Crkvi.

„Jučerašnje služenje nismo mogli obaviti zbog neugodnog mirisa koji je dominirao objektom, ali mi sa svojim ostalim aktivnostima nastavljamo neometano“, upoznao je paroh Đelmo svoje današnje goste.

Ministar Mulabdić je najavio brzo okončanje istrage, jer su policijski službenici efikasno, brzo i profesionalno obavili sve potrebne istražne radnje, a sa čim se složio i paroh Đelmo.

„Iskreno mi je žao zbog ovog nečasnog čina. Nadam se da se ovakvi i slični događaji ubuduće neće više dešavati“, kazao je ministar Lukić.