Skip to main content
Please wait...

Održana Komemorativna sjednica nakon smrti generala Stjepana Šibera: Otišao je jedan od najvećih patriota i simbola odbrane BiH

azra.djozo (27, Aug 2016)

Nakon što je prije dva dana zauvijek prestalo da kuca srce jednog od najvećih bosanskohercegovačkih patriota, generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Stjepana Šibera, danas je u velikoj sali Općine Centar, uz prisustvo članova porodice, prijatelja i saboraca, održana komemorativna sjednica.

Od Stjepana Šibera, jednog od glavnih organizatora otpora krvavoj agresiji na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, emotivnim i prijateljskim govorima oprostili su se ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo i nekadašnji komandant Generalštaba Armije Republike Bosne i Hercegovine Sefer Halilović.

U ime boračkih organizacija, odnosno Koordinacije boračkih udruženja KS, ali i svih bh. patriota zahvaljujem se svima koji su danas došli ovdje da odamo dužnu zahvalnost i ispratimo prvo čovjeka, patriotu, gaziju BiH, generala Stjepana Šibera. Ovim putem želim obećati da će Ministarstvo za boračka pitanja KS njegovati i obilježavati lik i djelo našeg generala Šibera“, kazao je na početku svog obraćanja ministar Fišo.

Dodao je kako je general Šiber i kada je otišao u zasluženu penziju bio na raspolaganju boračkoj populaciji te kako se često ne rađaju ovako veliki ljudi.

„Sa 'Kule Zmaja od Bosne' u svakom vijeku poleti po jedan 'Zmaj', naš 'Zmaj' je upravo bio naš general Stjepan. Moramo nastaviti budućim generacijama i generacijama koje ga neće poznavati prezentovati sve ono što je on učinio za našu multietničku Armiju RBiH i multietničku državu BiH, zajedno sa Jovanom, Seferom, Alijom...“, naglasio je ministar Fišo.

Nekadašnji komandant Generalštaba Armije Republike Bosne i Hercegovine Halilović je u svom govoru nadahnutom velikom tugom ali i jakim prijateljskim vezama sa generalom Šiberom istakao kako vrijeme jednostavno donese trenutke koje niko ne voli, te kako je nažalost danas došao trenutak u kojem se on mora oprostiti od svog prijatelja, ali i jednog od najvećih patriota koje je BiH u svojoj historiji imala.

"Vijest o smrti Šibera me je teško potresla zato što je to jedan od mojih najbližih saradnika u toku rata. Stjepan Šiber je jedan od simbola odbrane BiH. Zajedno sa mnom, Divjakom i još nekoliko ljudi on je tvorac Armije RBiH, što se zaboravlja i prešućuje u medijima. To je jedna od najznačajnijih ličnosti u odbrani BiH čiji značaj je neprocjenljiv", poručio je Halilović i izrazio je nadu da će vrijeme koje je pred nama pokazati veličinu ličnosti Stjepana Šibera.

Dodao je kako je Stjepan Šiber ostavio neizbrisiv trag ne samo u BiH nego i u čitavom svijetu, jer su tokom pregovora i susreta u Ženevi, Njujorku, drugim evropskim metropolama, ali i njihovih susreta sa svjetskim državnicima u našoj zemlji našem armijskom vodstvu, trolistu Šiberu, Divjaku i Haliloviću iskazivali posebno poštovanje.

„Armija RBiH je najznačajnija historijska činjenica koja se dogodila BiH, i zahvaljujući i Stjepanu Šiberu, mi smo imali armiju u kojoj smo imali više od 35 posto bosanskih Srba i bosanskih Hrvata“, podsjetio je Halilović.

Naglasio je i da, ako hoćete da znate i bolje upoznate nekog, onda mu pogledajte djecu i prijatelje sa kojim se druži.

Stjepan Šiber je imao tu sreću da prvo postane poznat po svojoj djeci, da bi kasnije, kada je stari bard izašao na scenu, zasjenio čitav svijet. On je iza sebe ostavio nasljednike koji će dostojno prezentovati njegovo ime i djelo“, rekao je Halilović. Po njegovim riječima, životno djelo Stjepana Šibera treba da bude putokaz za budućnost BiH, a njegov lik treba osvjetljavati taj put.

"Moramo njegovati uspomenu na taj plemeniti lik i njegovo djelo i tako ga sačuvati od zaborava", rekao je Halilović.

Penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak kazao je da je bio među najčasnijim pripadnicima Armije RBiH.

„Jedan je od organizatora otpora u BiH. Činjenica da je njegov udio veliki vjerujem da će barem u nekim narednim godinama izučavajući njegovo djelo, njegov životni put biti prilike da se kaže i zahvali za sve ono što je sa svim patriotama koji su od aprila 1992. do kraja rata učestvovali u odbrani multinacionalne, multuikulturalne, multireligijske BiH“, istakao je Divjak.

Podsjetio je da kada mu je ponuđeno 1993. da uđe u sastav hrvatske vojske on se nasmijao i kazao: „Ja sam Bosanac i Hercegovac, to je moja domovina i tu ću ostaviti kosti“. Divjak će ga pamtiti kao vrijednog i odgovornog čovjeka vezanog za vojnike.

I nekadašnji komandant Prvog korpusa Armije RBiH Nedžad Ajnadžić je sa dužnim poštovanjem prisustvovao današnjoj komemoraciji i o generalu Šiberu kazao sljedeće:

„General Šiber je bio veliki čovjek, veliki Bosanac i Hercegovac, veliki patriota, uzoran general i uzoran član društvene zajednice u državi Bosni i Hercegovini, a pogotovo u Sarajevu. Cijenio sam njegovo vojno iskustvo i priznajem da sam dosta vojnih doktrinarnih pristupa naučio baš od generala Šibera. Želim ustvrditi da je ostavio jedan veliki, sjajan i neizbrisiv historijski pečat u vrijeme od '92. do '95. godine, kako u Teritorijalnoj odbrani, tako i u Armiji RBiH, a naravno i u diplomatsko-konzularnoj i vojnoj predstavničkoj mreži naše zemlje u svijetu“.

General Stjepan Šiber je preminuo u Sarajevu u 78. godini života. Rođen je u Gradačcu 20. augusta 1938. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon toga, 1957. godine, odlazi u Ljubljanu na Vojnu akademiju Kopnene vojske. Po okončanju Akademije postaje aktivni oficir u JNA, gdje je napredovao do čina pukovnika. Početkom agresije na našu domovinu stavlja se u službu države, jedne i jedine Bosne i Hercegovine, i hrabro staje u redove njene odbrane. U prvoj godini agresije 1992. imenovan je za zamjenika komandanta Armije RBiH. Godinu dana kasnije 14. decembra 1993. godine unaprijeđen je u brigadnog generala. Bio je i vojni izaslanik u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Švicarskoj.

Sahrana generala Šibera obavit će se danas na Gradskom groblju Bare.