Skip to main content
Please wait...

Sjednica Vlade Kantona Sarajevo: Prema Skupštini upućen nacrt Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade te izmjene Zakona o vodama

lamija.bojadzic (22, Sep 2016)

Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila Nacrt Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade u cilju usaglašavanja važećeg Zakona sa Zakonom o stvarnim pravima, te iz razloga što se kroz praktičnu primjenu, posebno kroz nadzor nad primjenom Zakona, koje vrši Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, ukazala potreba da se na drugačiji način regulišu, prije svega prava i obaveze etažnih vlasnika i upravnika (dosadašnjeg upravitelja), kao i predstavnika etažnih vlasnika.

Predloženim rješenjima su se imale u vidu odredbe Zakona o stvarnim pravima u prelaznom periodu, dok etažni vlasnici svoje odnose ne urede u skladu sa odredbama Zakona o stvarnim pravima koje se odnose na etažno vlasništvo.

Takođe, su se predloženim rješenjima imala u vidu dosadašnja iskustva u praćenju ove oblasti, koja ukazuju na još uvijek nedovoljno razvijenu svijest i spoznaju etažnih vlasnika da su oni ti koji su u obavezi da vrše upravljanje i održavanje zajedničkih dijelova zgrade, da regulišu svoje međusobne odnose posebnim ugovorom, što je uzrokovalo i određene zloupotrebe u raspolaganju sredstvima etažnih vlasnika od strane jednog broja upravitelja.

Kako su pitanja zaštite izvorišta različito riješeni u zakonima u FBiH i RS i kako nije postignut dogovor o harmonizaciji propisa u državi koja tretiraju ovu oblast, u Kantonu Sarajevo ukazala se potreba donošenja Odluke o zaštiti izvorišta koja su na njenom području, a koja prelazi granice dva entiteta. Sa tom svrhom Vlada Kantona je danas utvrdila Izmjene i dopune Zakona o vodama Kantona Sarajevo.

Elaboratom o utvrđivanju zona sanitarne zaštite na području vodozaštitne zone "Sarajevsko polje", utvrđene su granice ovih zona koje obuhvataju oba entiteta. Kako bi se efikasnije, ekonomičnije i tehnički ispravno upravljalo vodozaštitnim zonama i izvorištima prema Skupštini je upućen Prijedlog ovog Zakona kao bi se stvorili uslovi za donošenje odluke o zašiti izvorišta.