Skip to main content
Please wait...

Okončan projekt energetske efikasnosti: Toplije učionice za 266 đaka u OŠ “Srednje”

mediha.zugic (28, Sep 2016)

Prvi put nakon 37 godina u potpunosti je rekonstruisan objekt Osnovne škole "Srednje" u općini Ilijaš, čime je 266 osnovaca dobilo mnogo bolje uslove za pohađanje nastave. U okviru projekta energetske efikasnosti, na školi je zamijenjena kompletna stolarija, ugrađeni su novi sistem za zagrijavanje, termo fasada na fiskulturnoj sali te LED rasvjeta u cijelom objektu.

Projekt je realizovan uz pomoć kreditnih sredstava Svjetske banke u iznosu od 395.981 KM a osigurala ih je Vlada Kantona Sarajevo.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković istakao je da je ovo jedan od šest školskih objekata čiju je rekonstrukciju finansirao Kanton Sarajevo u ovoj godini.

“Poseban akcent stavili smo na općine u kojima ranije nije bilo finansijske podrške viših nivoa vlasti za realizaciju ovakvih projekata”, naglasio je premijer Konaković i dodao da najveći broj učenika u ovu školu dolazi iz udaljenih područja, pri čemu dugo vremena provedu u vožnji te zimi dolaze promrzli u školu zbog čega je bilo neophodno osigurati im bolje uslove.

Naveo je da su uz ovaj objekt, kroz projekt energetske efikasnosti rekonstruisane i škole u Hadžićima, Novom Gradu, Vogošći, te Ilidži, dok su još tri objekta škola na području Kantona izgrađena i stavljena u funkciju u ovoj godini. Dodao je da je Vlada KS opredijeljena za nastavak ovakvih projekata i u narednim godinama.

"Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je realno i objektivno sagledalo situaciju u ovoj školi te se opredijelilo za relizaciju ovog projekta jer se to pokazalo prioritetnim", naglasio je ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić nazvao je ovaj projekt investicijom, jer će se kreditna sredstva za njegovu realizaciju faktički vratiti u Budžet kroz uštede na zagrijavanju škole i troškove električne energije, a istakao je i da je projekt društveno opravdan jer su osigurani bolji uslovi za izvođenje nastavnog procesa.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je kazao da je ovo jedan od najznačajnih projekata na području te općine jer ovu školu pohađaju djeca sa šireg područja, preciznije sa područja od 250 kilometara kvadratnih.

“Učenici do škole putuju i do 20 kilometara i zaslužuju da imaju najbolje uslove. Sretan sam da smo im to omogućili”, istakao je načelnik Fazlić i dodao da će Općina i dalje inicirati i finansijski podržavati projekte u oblasti obrazovanja.

Direktor škole Refik Kurtović kazao je da je ovo prva generalna i temeljita rekonstrukcija objekta škole od njene izgradnje 1979. godine. Naglasio je da su sanaciju objekta kroz druge projekte podržavali i resorno federalno ministarstvo i Općina Ilijaš.

Povodom okončanja projekta učenici i nastavno osoblje upriličili su prigodnu priredbu za čelnike Vlade KS i Općine Ilijaš, te su im uručili zahvalnice.