Skip to main content
Please wait...

Ministar Čedomir Lukić i federalna ministrica Edita Đapo: Sve veći fokus na projektima zaštite okoliša

lamija.bojadzic (3, Oct 2016)

Današnja posjeta federalne ministrice okoliša i turizma Edite Đapo Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo bila je prilika da je domaćini, resorni ministar Čedomir Lukić i njegova pomoćnica za okoliš Zijada Krvavac upoznaju sa aktuelnim projektima koje trenutno realizuje ovo ministarstvo i drugim pitanjima vezanim za uređenje oblasti zaštite okoliša.

Jedan od takvih projekata je proširenje i pretvaranje deponije u Smiljevićima u Regionalni centar za upravljanje otpadom kako je to predviđeno i Strategijom upravljanja otpadom. Projekt se implementira pretpristupnim sredstvima IPA fonda u iznosu od 1,5 miliona eura. U narednih sedam dana, kako je najavljeno, treba da bude završena nova sanitarna ploha od 15.000 m kvadratnih što je ključni dio ovog projekta.

Kako se ova sredstva implementiraju preko Federalnog ministarstva okoliša i turizma danas je istaknuta potreba ubrzanja procedura plaćanja za okončane poslove među kojima su i nabavka vage za otpad, prese, buldožera, postavljanje nastrešica, radovi na gradnji inertnog odlagališta.

Upravo su gradnja otpada za građevinski materijal i reciklažnog dvorišta delegirani ministrici Đapo kao nulti prioritet kantonalnog ministarstva pred njen sastanak sa Svjetskom bankom i razgovorima o investicijama u oblasti zaštite okoliša.

Ministar Lukić je detaljnije upoznao gošću sa projektima energetske efikasnosti u okviru utopljavanja kako objekata zajedničkog stanovanja tako i javnih objekata te najavio da je u nastavku dosadašnje saradnje sa UNDP-om predviđena izrada studije koja će tretirati i pratiti 300 objekata na osnovu koje će se izdvajati prioriteti u budućim projektima utopljavanja.

“Krajni cilj je korist koju će korisnici imati kroz uštede energenata i novca. To je trenutno teško pratiti zbog načina obračuna utroška toplotne energije u stambenim zgradama i nadamo se da ćemo moći to brzo mijenjati”, istakao je Lukić te projekte energetske efikasnosti potcrtao i kao jedan od vidova borbe protiv najvećeg problema Kantona Sarajevo u oblasti zaštite okoliša, a to je zagađenost zraka.

Ministrica Đapo je upoznata šta sve Kanton Sarajevo poduzima kada je ovaj problem u pitanju, od mjera kontrole kućnih ložišta, kvaliteta goriva, posljedicama Pravilnika o tehničkom pregledu vozila po kojem nivo izduvnih gasova se samo evidentira, bez mogućnosti isključivanja iz saobraćaja. Iskoraci se prave kroz propise koji traže jasne podatke kako će se svaka nova gradnja reflektirati na zrak i okoliš.

Ministri su razgovarali o pitanjima izdavanja okolinskih dozvola, nadležnosti u njihovom izdavanju, o propisima koji su u izradi a regulišu ovu oblast, podsticajnim sredstvima za privatne stambene objekte u projektu utopljavanja, o funkcioniranju Federalnog fonda za zaštitu okoliša te najavili intenzivnije kontakte i bližu saradnju u svrhu što boljeg uređenja oblasti okoliša i realizaciju brojnih zadataka koji stoje pred njima.